A glifozáttól is pusztulhatnak a méhek

TUDOMÁNY
2018 szeptember 25., 06:40

A világ legelterjedtebb gyomirtója pusztítja a méhek bélrendszerének működéséhez nélkülözhetetlen, jótékony baktériumoat, állapította meg egy friss kutatás.

Az elmúlt évtizedben rendszeresek a hírek a tömeges méhpusztulásokról. Ezért régebben javarészt a mezőgazdaságban széles körben használt rovarirtószereket, a neonikotinoidokat okolták, melyek használatát azóta jelentősen korlátozták is. Az új kutatás szerint azonban egy eddig e tekintetben - és hangsúlyozottan csak e tekintetben - ártalmatlannak tartott gyomirtószer, a glifozát is nagyban hozzájárul ehhez.

A glifozát ugyan közvetlenül nem pusztítja a rovarokat, hatóanyaga csak növényekben és baktériumokban levő enzimeket támad. De ezek az enzimek a méhek bélflóráját képző baktériumokban is megvannak, vagyis a glifozát közvetve igenis hozzájárul a méhek pusztulásához.

Erick Mota, a Texasi Egyetem kutatója és munkatársai kísérleteikben igazolták, hogy a világon legtöbbet használt glifozát természetben előforduló koncentrációjának kitett bélbaktériumok bizony kipusztulnak. Azt is megállapították, hogy a glifozátnak kitett dolgozók később más baktériumfertőzések miatt sokkal nagyobb arányban pusztultak el, mint azok, amiknek a bélflóráját nem irtotta ki a glifozát.

"A glifozát a legnagyobb kárt a vadvirágok elpusztításával okozza a méheknek. Az eddigi kutatások alapján viszonylag alacsony a kockázata a közvetlen mérgezésnek, de az új kutatás alapján a gyomirtó használatának a közvetett hatása igenis jelentős" - mondta a Guardiannek Matt Sharlow, a Buglife természetvédő csoport tagja.

Az ausztráliai RMIT Egyetem vegyésze, Oliver Jones szerint ugyanakkor a kutatásban az ő ízlése szerint "nagyon is nagy koncentrációban" használtak glifozátot, vagyis szerinte az "csak azt bizonyítja, hogy a glifozát potenciálisan zavarhatja a méhek bélbaktériumait, de azt nem, hogy ez a természetben is előfordul". A glifozát gyártója, a Monsanto még ennél is harciasabban reagált. "Az állítások, hogy a glifozátnak rossz hatása van a porzóméhekre, egyszerűen nem igazak. Nincs egy nagy léptékű tanulmány, amely bármilyen kapcsot talált volna a glifozát és a méhek pusztulása között" - mondta szóvivőjük. Mondjuk ugyanő azt is állította, hogy "több mint negyven évnyi független kutatás" szerint a glifozát se az emberekre, se az állatokra, se "általában a természetre" nem jelent veszélyt. Erről egyrészt a gyomoknak is meglehet a véleményük, másrészt az idén mondta ki egy amerikai bíróság, hogy egy farmer, aki glifozáttól kapott rákot, glifozáttól kapott rákot. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.