A glifozáttól is pusztulhatnak a méhek

A világ legelterjedtebb gyomirtója pusztítja a méhek bélrendszerének működéséhez nélkülözhetetlen, jótékony baktériumoat, állapította meg egy friss kutatás.

Az elmúlt évtizedben rendszeresek a hírek a tömeges méhpusztulásokról. Ezért régebben javarészt a mezőgazdaságban széles körben használt rovarirtószereket, a neonikotinoidokat okolták, melyek használatát azóta jelentősen korlátozták is. Az új kutatás szerint azonban egy eddig e tekintetben - és hangsúlyozottan csak e tekintetben - ártalmatlannak tartott gyomirtószer, a glifozát is nagyban hozzájárul ehhez.

A glifozát ugyan közvetlenül nem pusztítja a rovarokat, hatóanyaga csak növényekben és baktériumokban levő enzimeket támad. De ezek az enzimek a méhek bélflóráját képző baktériumokban is megvannak, vagyis a glifozát közvetve igenis hozzájárul a méhek pusztulásához.

Erick Mota, a Texasi Egyetem kutatója és munkatársai kísérleteikben igazolták, hogy a világon legtöbbet használt glifozát természetben előforduló koncentrációjának kitett bélbaktériumok bizony kipusztulnak. Azt is megállapították, hogy a glifozátnak kitett dolgozók később más baktériumfertőzések miatt sokkal nagyobb arányban pusztultak el, mint azok, amiknek a bélflóráját nem irtotta ki a glifozát.

"A glifozát a legnagyobb kárt a vadvirágok elpusztításával okozza a méheknek. Az eddigi kutatások alapján viszonylag alacsony a kockázata a közvetlen mérgezésnek, de az új kutatás alapján a gyomirtó használatának a közvetett hatása igenis jelentős" - mondta a Guardiannek Matt Sharlow, a Buglife természetvédő csoport tagja.

Az ausztráliai RMIT Egyetem vegyésze, Oliver Jones szerint ugyanakkor a kutatásban az ő ízlése szerint "nagyon is nagy koncentrációban" használtak glifozátot, vagyis szerinte az "csak azt bizonyítja, hogy a glifozát potenciálisan zavarhatja a méhek bélbaktériumait, de azt nem, hogy ez a természetben is előfordul". A glifozát gyártója, a Monsanto még ennél is harciasabban reagált. "Az állítások, hogy a glifozátnak rossz hatása van a porzóméhekre, egyszerűen nem igazak. Nincs egy nagy léptékű tanulmány, amely bármilyen kapcsot talált volna a glifozát és a méhek pusztulása között" - mondta szóvivőjük. Mondjuk ugyanő azt is állította, hogy "több mint negyven évnyi független kutatás" szerint a glifozát se az emberekre, se az állatokra, se "általában a természetre" nem jelent veszélyt. Erről egyrészt a gyomoknak is meglehet a véleményük, másrészt az idén mondta ki egy amerikai bíróság, hogy egy farmer, aki glifozáttól kapott rákot, glifozáttól kapott rákot. (Via The Guardian)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.