Az EU megállapodott Iránnal, hogy hogyan játsszák ki az amerikai szankciókat

külföld
2018 szeptember 25., 04:24
comments 101

Donald Trump ugyan egyoldalúan felmondta az Iránnal kötött atomalkut, az egyezmény többi aláírója, így az Európai Unió viszont továbbra is tartja magát a megállapodáshoz, amelyet amúgy az azt ellenőrizni hívatottak szerint Irán is betartott eddig. De hogy a megállapodás, amely az iráni engedmények fejében kereskedelmi lehetőségeket ígért, fenntartható maradjon, meg kellett oldaniuk, hogy a külföldi cégek az amerikai szankciófenyegetések ellenére is kereskedhessenek Iránnal - az Egyesült Államok ugyanis nem csak Iránt, hanem azokat a vállalatokat is szankcionálná, amik kereskednek Iránnal.

A megoldás egy pénzhelyettesítő termék, SPV bevezetése lett, ami a gyakorlatban a cserekereskedelem feltámasztását jelenti. Vagyis Irán a külföldi termékekért gyakorlatilag olajjal fizet majd, a kereskedelmet pedig majd SPV-ben számolják el egymás között a felek. Hasonló rendszer működött a hidegháború idején a Szovjetunióval is. A pénzforgalom kikapcsolásával az Egyesült Államok nem tudja korlátozni a hagyományosan dollárban elszámolt kereskedelmet, mert míg a pénzmozgást ellenőrizhetné, ezt nem fogja tudni.

Frederica Mogherini, az EU külügyminisztere szerint az atomalku aláírói - természetesen az USA kivételével - az SPV létrehozásáról szóló döntést már meg is hozták, a technikai részletek még kidolgozásra szorulnak. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.