Na és ha a GRU főhadiszálása a lakcímem, akkor mi van?

2018 szeptember 25., kedd 5:15

Egyre bizonyosabb, hogy az orosz katonai hírszerzés józan ésszel felfoghatatlan okokból egymáshoz nagyon közeli sorszámú útleveleket állított ki titkosügynökeinek. A salisburyi mérgezéssel gyanúsított, a hivatalos orosz magyarázat szerint csak a kisváros történelmi toronyórája iránt érdeklődő oroszok útlevelének sorszáma csak pár számmal tért el egymástól. A Fontanka című szentéptervári hírszájt az orosz nyilvántartásokból lekérdezte a hasonló sorszámú útlevelek adatait.

Az egyből feltűnt, hogy az ilyen sorszámú útlevelek tulajdonosai közül sokan a moszkvai Horosevszkoje sugárút 76B-t adták meg értesítési címükként. Ez a ház közvetlenül a katonai hírszerzés, a GRU moszkvai központja mellett van, a harszájt szerint közvetlenül a GRU-hoz is tartozik. Az orosz ingatlannyilvántartás szerint a ház több katonai egység, például a 45807-es székhelye is - ez utóbbi parancsnoka Igor Korobov, a GRU igazgatója.

A Fontankának sikerült telefonon elérnie az egyik útlevéltulajdonost, Alekszandr Poljakovot. A beszélgetés majdnem olyan viccesre sikerült, mint a salisburyi merénylettel gyanúsított oroszok tévéshowja, amiben óratoronyrajongó meleg párnak próbálták eladni magukat.

- Poljakov úr, a hírszerzésnek dolgozik?
- Ha? Elment az esze, vagy mi?
- Hát a Horosevszkoje sugárutat tüntette fel tartózkodási helyeként.
- Volt olyan, igen.
- Ez a GRU főhadiszállása.
- Igen, és? Már rég visszavonultam, hát nézze meg az életkorom, 1961-ben születtem.
- Az útlevele a 65-ös sorozatból van, 2016-ban bocsátották ki. A sorszáma nagyon közel van Bosirov és Petrov [a salisburyi gyanúsítottak] sorszámához. Személyesen kérvényezte az útlevelet?
- Igen, természetesen. Bementem, beadtam a kérvényt, és megkaptam az útlevelet. Magamtól csináltam, mint bármely tisztes állampolgár.
- És azt hogy magyarázza, hogy az útlevele sorszáma majdnem azonos más, tartózkodási helyükként a Horosevszkoje sugárút 76B-t megadó személyével?
- Hát ezt honnan tudjam?

A Medium összefoglalója szerint a Fontanka ezután az iránt érdeklődött, hogy Poljakov ismeri-e az övével szinte azonos sorszámú útlevél birtokosát, bizonyos Kuharukot. Poljakov tagadott, aztán kiborult. "Mi lesz a következő? Mi közöm nekem ehhez? Ezek nagyon furcsa kérdések. Én egy átlagos állampolgár vagyok, nem csináltam semmit, de maguk most olyan helyzetbe hoztak, hogy ezt bizonygatnom kell".