Na és ha a GRU főhadiszálása a lakcímem, akkor mi van?

külföld
2018 szeptember 25., 05:15
comments 119

Egyre bizonyosabb, hogy az orosz katonai hírszerzés józan ésszel felfoghatatlan okokból egymáshoz nagyon közeli sorszámú útleveleket állított ki titkosügynökeinek. A salisburyi mérgezéssel gyanúsított, a hivatalos orosz magyarázat szerint csak a kisváros történelmi toronyórája iránt érdeklődő oroszok útlevelének sorszáma csak pár számmal tért el egymástól. A Fontanka című szentéptervári hírszájt az orosz nyilvántartásokból lekérdezte a hasonló sorszámú útlevelek adatait.

Az egyből feltűnt, hogy az ilyen sorszámú útlevelek tulajdonosai közül sokan a moszkvai Horosevszkoje sugárút 76B-t adták meg értesítési címükként. Ez a ház közvetlenül a katonai hírszerzés, a GRU moszkvai központja mellett van, a harszájt szerint közvetlenül a GRU-hoz is tartozik. Az orosz ingatlannyilvántartás szerint a ház több katonai egység, például a 45807-es székhelye is - ez utóbbi parancsnoka Igor Korobov, a GRU igazgatója.

A Fontankának sikerült telefonon elérnie az egyik útlevéltulajdonost, Alekszandr Poljakovot. A beszélgetés majdnem olyan viccesre sikerült, mint a salisburyi merénylettel gyanúsított oroszok tévéshowja, amiben óratoronyrajongó meleg párnak próbálták eladni magukat.

- Poljakov úr, a hírszerzésnek dolgozik?
- Ha? Elment az esze, vagy mi?
- Hát a Horosevszkoje sugárutat tüntette fel tartózkodási helyeként.
- Volt olyan, igen.
- Ez a GRU főhadiszállása.
- Igen, és? Már rég visszavonultam, hát nézze meg az életkorom, 1961-ben születtem.
- Az útlevele a 65-ös sorozatból van, 2016-ban bocsátották ki. A sorszáma nagyon közel van Bosirov és Petrov [a salisburyi gyanúsítottak] sorszámához. Személyesen kérvényezte az útlevelet?
- Igen, természetesen. Bementem, beadtam a kérvényt, és megkaptam az útlevelet. Magamtól csináltam, mint bármely tisztes állampolgár.
- És azt hogy magyarázza, hogy az útlevele sorszáma majdnem azonos más, tartózkodási helyükként a Horosevszkoje sugárút 76B-t megadó személyével?
- Hát ezt honnan tudjam?

A Medium összefoglalója szerint a Fontanka ezután az iránt érdeklődött, hogy Poljakov ismeri-e az övével szinte azonos sorszámú útlevél birtokosát, bizonyos Kuharukot. Poljakov tagadott, aztán kiborult. "Mi lesz a következő? Mi közöm nekem ehhez? Ezek nagyon furcsa kérdések. Én egy átlagos állampolgár vagyok, nem csináltam semmit, de maguk most olyan helyzetbe hoztak, hogy ezt bizonygatnom kell".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.