Négy év börtönt kapott a férfi, aki hagyta meghalni a gondozásra szoruló anyját

bűnügy
2018 szeptember 25., 14:28

A Pécsi Ítélőtábla másodfokon is emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek azt a torvaji férfit, aki nem gondoskodott a gondozásra szoruló édesanyja megfelelő ellátásáról, ami miatt a nő meghalt. A másodfokú ítélet alapján a férfi most 4 év börtönt kapott. 

A 67 éves torvaji férfit az elsőfokú bíróság áprilisban mulasztással elkövetett emberölés miatt 6 év szabadságvesztésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte, mivel gondozásra, ápolásra szoruló 86 éves édesanyja megfelelő ellátását elmulasztotta. A másodfokú bíróság ezen most enyhített. 

A jogszabály alapján fennálló gondozási kötelezettségét annak tudatában sem teljesítette, hogy ez a mozgásában nagymértékben korlátozott, magáról gondoskodni képtelen, betegségei és sérülései miatt orvosi ellátást igénylő anyja halálát okozhatja. A mulasztás miatt az idős nő egészségi állapota fokozatosan nagymértékben megromlott, végül meghalt.

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség szerint az elsőfokú ítélet törvényes és megalapozott volt, ezért annak helybenhagyására tett javaslatot. 

A másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság és az ügyészség álláspontját a bűncselekmény minősítése tekintetében osztotta, a vádlott büntetését azonban – elsősorban idős korára figyelemmel – 4 év szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltásra enyhítette. (Ügyészség)