Orbán adja át a 3 milliárd adóforintból épült vajdasági akadémiát

2018 szeptember 25., kedd 6:56

A Balkan Insight ír arról, hogy szeptember 27-én, csütörtökön Orbán Viktor adja át a szerbiai Topolya vadonatúj futballakadémiáját, ami a magyar kormány (egész pontosan a Magyar Labdarúgó Szövetség) támogatásával épült fel 9,5 millió euró, azaz mintegy 3 milliárd forint értékben. 

A Tanjug szerb hírügynökség azt írja, hogy a 14 ezres lélekszámú teleülésen épülő létesítményhez a centerpálya mellett négy edzőpálya és kiszolgáló létesítmények is tartozik. Topolyán a lakosság nagyjából 57 százaléka magyar, a helyi csapat a szerb harmadosztályban vitézkedik.

Orbán Viktor a Pancho aréna VIP-páholyában Fotó: Botos Tamás / 444

A magyar kormány nagylelkűségét a helyi önkormányzat azzal egészítette ki, hogy 5,5 hektárnyi területet bocsátott az akadémia rendelkezésére. 

Az eseményen Orbán mellett részt vesznek a szerb és a magyar futballszövetség elöljárói, továbbá Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is. 

A cikk említi, hogy Mészáros Lőrinc révén Orbán Viktor és a magyar futballfinanszírozás Horvátországban is él, ahol az FC Osijek csapatát vásárolták fel  Ivan Mestrovic horvát üzletemberrel közösen.

A magyar kormány 2016 decemberében döntött a Délvidék Sport Akadémia 3 milliárdos támogatásáról, de nem verte nagy dobra a dolgot, a vajdasági Új Szó vette észre elsőként, hogy ez a pénz valószínűleg egy topolyai futballakadémia pénzelésére megy. 

Szabó Tímea párbeszédes politikus kérdésére Fónagy János államtitkár 2017 februárjában azzal indokolta a döntést, hogy „a labdarúgás, ezen belül a határon túli fiatal magyar nemzedék tehetséggondozása, szervezett, szakmai alapon történ ő képzése nemzeti ügy”, és mivel ez egy összetett feladat, „szervezési, működési és infrastrukturális” fejlesztésekre is szükség van. 

Érvként említette, hogy a magyar akadémiák is gyakran összecsapnak határon túli csapatokkal, ezért nekik sem árt, ha fel vannak készülve a nagy meccsekre. 

A beruházásnak utánamentünk a 444-en is, és helyszíni riportunkból inkább az derült ki, hogy a rengeteg forrás és a pezsgés inkább megosztja, semmint összehozza a helyi magyarokat. A riportban az Újvidéken élő legendás fociedző, Árok Ferenc töredelmesen bevallja azt is, hogy „az én fejemből indult az egész, hogy úgy mondjam, mert én az Orbánnal jóban vagyok.” (Balkan Insight)