Orbán adja át a 3 milliárd adóforintból épült vajdasági akadémiát

futball
2018 szeptember 25., 08:56
comments 181

A Balkan Insight ír arról, hogy szeptember 27-én, csütörtökön Orbán Viktor adja át a szerbiai Topolya vadonatúj futballakadémiáját, ami a magyar kormány (egész pontosan a Magyar Labdarúgó Szövetség) támogatásával épült fel 9,5 millió euró, azaz mintegy 3 milliárd forint értékben. 

A Tanjug szerb hírügynökség azt írja, hogy a 14 ezres lélekszámú teleülésen épülő létesítményhez a centerpálya mellett négy edzőpálya és kiszolgáló létesítmények is tartozik. Topolyán a lakosság nagyjából 57 százaléka magyar, a helyi csapat a szerb harmadosztályban vitézkedik.

Orbán Viktor a Pancho aréna VIP-páholyában
photo_camera Orbán Viktor a Pancho aréna VIP-páholyában Fotó: Botos Tamás / 444

A magyar kormány nagylelkűségét a helyi önkormányzat azzal egészítette ki, hogy 5,5 hektárnyi területet bocsátott az akadémia rendelkezésére. 

Az eseményen Orbán mellett részt vesznek a szerb és a magyar futballszövetség elöljárói, továbbá Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is. 

A cikk említi, hogy Mészáros Lőrinc révén Orbán Viktor és a magyar futballfinanszírozás Horvátországban is él, ahol az FC Osijek csapatát vásárolták fel  Ivan Mestrovic horvát üzletemberrel közösen.

A magyar kormány 2016 decemberében döntött a Délvidék Sport Akadémia 3 milliárdos támogatásáról, de nem verte nagy dobra a dolgot, a vajdasági Új Szó vette észre elsőként, hogy ez a pénz valószínűleg egy topolyai futballakadémia pénzelésére megy. 

Szabó Tímea párbeszédes politikus kérdésére Fónagy János államtitkár 2017 februárjában azzal indokolta a döntést, hogy „a labdarúgás, ezen belül a határon túli fiatal magyar nemzedék tehetséggondozása, szervezett, szakmai alapon történ ő képzése nemzeti ügy”, és mivel ez egy összetett feladat, „szervezési, működési és infrastrukturális” fejlesztésekre is szükség van. 

Érvként említette, hogy a magyar akadémiák is gyakran összecsapnak határon túli csapatokkal, ezért nekik sem árt, ha fel vannak készülve a nagy meccsekre. 

A beruházásnak utánamentünk a 444-en is, és helyszíni riportunkból inkább az derült ki, hogy a rengeteg forrás és a pezsgés inkább megosztja, semmint összehozza a helyi magyarokat. A riportban az Újvidéken élő legendás fociedző, Árok Ferenc töredelmesen bevallja azt is, hogy „az én fejemből indult az egész, hogy úgy mondjam, mert én az Orbánnal jóban vagyok.” (Balkan Insight)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.