Azért kap 3 milliárdot a vajdasági Topolya harmadosztályú csapata, hogy a Fradinak és a Felcsútnak legyen kivel edzőmeccset játszania

POLITIKA
2017 február 01., 10:30
comments 198

Januárban derült ki, hogy a magyar állam a vajdasági Topolya harmadosztályú focicsapatát támogatta meg hárommilliárd forinttal, amiből négy focipályát alakítanak ki, de a hosszú távú terveik között egy stadion felépítése is szerepel.

A PM-es Szabó Tímea kérdésére, Fónagy János magyarázta meg, miért volt indokolt ennyi pénzt adni a Délvidéki Futball Akadémiának.

Az államtitkár azzal indít, hogy „a labdarúgás, ezen belül a határon túli fiatal magyar nemzedék tehetséggondozása, szervezett, szakmai alapon történ ő képzése nemzeti ügy”. De mivel ez egy összetett feladat, „szervezési, működési és infrastrukturális” fejlesztésekre is szükség van. 

Majd emlékeztet, hogy a TSC Bačka Topola / Topolya (TSC) 100 éves múlttal rendelkezik, a 15 edzőből 11 magyar és a Vajdaság harmadik legnagyobb utánpótlás-nevelő egyesületének számít. A csapat érdemeinek felsorolásánál Fónagy kiemelte, hogy több magyarországi klubbal, így a Debrecennel, az MTK-val, a Fradival és a Puskás Akadémiával is kapcsolatban állnak.

A Fónagy kitért arra is, hogy a különböző korosztályos csapataik minden évben játszanak felkészülési meccset a Fradival, de többször előfordult már az is, hogy a Ferencváros Topolyán játszott felkészülési meccset valamelyik belgrádi csapattal. Ennek költségét mindig teljes egészében a TSC állta.

Ráadásul évente szerveznek U14-es tornát, melyen a Ferencváros mellett mindig részt vesz egy másik magyarországi csapat is. Ez tavaly a Puskás Akadémia, előtte pedig a Debrecen volt.

Megemlítette, hogy a TSC jó kapcsolatot ápol a Szegeddel és az MTK-val is . Könyves Norbert így került Topolyáról az MTK-ba, ő ma már a Debrecent erősíti akárcsak Takács Tamás, aki , szintén játszott a TSC-ben.

Emlékeztette arra is, hogy Topolyáról 7-8 gyermek különböző magyarországi akadémiákon focizik, de ugyanez elmondható a Vajdaság más magyar városainak gyermekeiről is. Hozzátette, hogy a TSC utánpótlás képzési rendszere magyar rendszerben már akadémiai szintet jelent. 

A magyar kormány gondolja, hogy egy központi akadémia megépítésével támogatja a térséget és a gyermekeket.

A térségben lévő kluboknak segítséget ad, melyek az akadémiára is irányítják a gyerekeket, ezért szerinte a régió fejlesztése legalább olyan fontos, mint á központi akadémia létrehozása.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.