A BRFK elképesztő indoklással zárta le a nyomozást, amit azért indított, mert a Pénzügyminisztérium nem adta ki a tao-iratokat

bűnügy
2018 szeptember 26., 7:58
comments 177

Arról ír a G7, hogy a BRFK lezárta a Pénzügyminisztériumban (PM) rejtélyes módon eltűnt tao-iratok miatt indított nyomozást.

A Transparency International Magyarország januárban tett feljelentést, miután a Kúria erre vonatkozó ítélete után sem volt hajlandó kiadni az akkor még NGM-ként, ma már PM-ként működő minisztérium futó szaktárca az ún. teljesítésigazolásokat. Ezekből derül ki, milyen cégek utalták a nyereségük után fizetendő adót az államkassza helyett sportegyesületeknek, és melyik cég melyik klubot támogatta.

Csakhogy most a nyomozók arra jutottak, hogy a PM nem sért törvényt azzal, hogy visszatartja az iratokat, mivel nem is kapta meg azokat. De a G7 azt írja, ez a törvény szerint nem fordulhatna elő, hiszen a PM-nek havonta be kellene hajtania a teljesítési igazolásokat a sportszövetségeken.Vagyis a BRFK indoklása szerint a minisztérium azért nem sért törvényt, mert nem tart be egy jogszabályt.

A nyomozati anyagban ez áll: „2013 januárjától kialakult egy olyan gyakorlat, amely szerint… a havi adatszolgáltatást kiváltotta egy negyedévente teljesített számokra szorítkozó adatküldés”.

photo_camera Illusztráció: Tejhatalom/Tumblr

Tehát a tao-támogatási rendszer átláthatóságára vonatkozó gyenge szabályok is kijátszhatók, ráadásul a törvény szerinti ellenőrzési mechanizmus sem működik.

A Transparency egyébként a múlt héten újabb csatát nyert a tao-ügyben: a Kúria a másik, sportszövetségek ellen indított perben is kimondta, hogy ki kell adni az iratokat. (G7)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt