A BRFK elképesztő indoklással zárta le a nyomozást, amit azért indított, mert a Pénzügyminisztérium nem adta ki a tao-iratokat

Arról ír a G7, hogy a BRFK lezárta a Pénzügyminisztériumban (PM) rejtélyes módon eltűnt tao-iratok miatt indított nyomozást.

A Transparency International Magyarország januárban tett feljelentést, miután a Kúria erre vonatkozó ítélete után sem volt hajlandó kiadni az akkor még NGM-ként, ma már PM-ként működő minisztérium futó szaktárca az ún. teljesítésigazolásokat. Ezekből derül ki, milyen cégek utalták a nyereségük után fizetendő adót az államkassza helyett sportegyesületeknek, és melyik cég melyik klubot támogatta.

Csakhogy most a nyomozók arra jutottak, hogy a PM nem sért törvényt azzal, hogy visszatartja az iratokat, mivel nem is kapta meg azokat. De a G7 azt írja, ez a törvény szerint nem fordulhatna elő, hiszen a PM-nek havonta be kellene hajtania a teljesítési igazolásokat a sportszövetségeken.Vagyis a BRFK indoklása szerint a minisztérium azért nem sért törvényt, mert nem tart be egy jogszabályt.

A nyomozati anyagban ez áll: „2013 januárjától kialakult egy olyan gyakorlat, amely szerint… a havi adatszolgáltatást kiváltotta egy negyedévente teljesített számokra szorítkozó adatküldés”.

Illusztráció: Tejhatalom/Tumblr

Tehát a tao-támogatási rendszer átláthatóságára vonatkozó gyenge szabályok is kijátszhatók, ráadásul a törvény szerinti ellenőrzési mechanizmus sem működik.

A Transparency egyébként a múlt héten újabb csatát nyert a tao-ügyben: a Kúria a másik, sportszövetségek ellen indított perben is kimondta, hogy ki kell adni az iratokat. (G7)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.