Kilőhetik a Csíkszentkirályon emberre támadó anyamedvét

ÁLLAT
2018 szeptember 26., 13:37
comments 114

A bukaresti környezetvédelmi minisztérium jóváhagyta annak a medvének a kilövését, amelyik a múlt hét végén súlyosan megsebesített egy férfit Csíkszentkirályon - közölte az MTI-vel Szép Róbert, a Környezetvédelmi Őrség helyettes főfelügyelője. A minisztérium általában jóváhagyja az emberre támadó medvék kilövését, de a dokumentációhoz a sérült orvosi papírjait is csatolni kell, és ezeket nem mindig könnyű beszerezni.  

A kilövési engedély az anyaállatra vonatkozik, a bocs visszavadító központba kerül, és amikor olyan korba lép, hogy el tudja már látni magát, szabadon engedik.

Az anyamedve az utóbbi két év legsúlyosabb sérüléseit okozva támadt rá múlt pénteken egy 53 éves férfira, aki Csíkszentkirály határától mintegy 800 méterre egy kaszálón a szénát készítette elő bálázásra. 

Hím barna medve (Ursus arctos) a csíkszeredai Octavian Goga Főgimnázium udvarán 2018. augusztus 21-én. A medve a reggeli órákban több közeli ház udvarába is betört, egy kecskét is megölt. Az állatot az iskola udvarán kilőtték
photo_camera Hím barna medve (Ursus arctos) a csíkszeredai Octavian Goga Főgimnázium udvarán 2018. augusztus 21-én. A medve a reggeli órákban több közeli ház udvarába is betört, egy kecskét is megölt. Az állatot az iskola udvarán kilőtték Fotó: Veres Nándor/MTI/MTVA

A Székelyföldi Hargita megyében - Borboly Csaba önkormányzati elnök keddi bejelentése szerint - 16 embert sebesített meg 2018-ban medve. Múlt héten két férfi került kórházba medvetámadások következtében. Romániában gyakorivá vált, hogy medvék a településeken keresnek élelmet maguknak, és a lakosságot is veszélyeztetik. 

A medvék túlszaporodása 2016-tól vált nyilvánvalóvá, amikor a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak. Tavaly a környezetvédelmi minisztérium sürgősségi beavatkozási kvótát fogadott el, amely alapján külön minisztériumi engedéllyel ki lehet lőni vagy áttelepíteni a veszélyes állatokat. Egy tavalyi becslés szerint Romániában mintegy 6800 medve él, és a medveállomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány, a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.