Christine Blasey Ford szenátusi bizottság előtt beszélt arról, hogy Brett Kavanaugh a középiskolában megpróbálta megerőszakolni

külföld
2018 szeptember 27., 17:00
comments 513

Christine Blasey Ford, aki szexuális zaklatással vádolta meg az az amerikai elnök, Donald Trump legfelsőbb bírósági jelöltjét, Brett Kavanaugh-t, a szenátus igazságügyi bizottsága előtt csütörtökön Washingtonban azt mondta: nem akart nyilvánosság elé állni, „retteg”, de állampolgári kötelességének tartotta, hogy tanúskodjon. Itt a vallomása:

link Forrás

Az 51 éves pszichológus professzor a kérdések előtt tett nyilatkozatában részletekbe menően beszélt a diákkorában, 1982-ben történt zaklatásról. Azt mondta, Brett Kavanaugh és az egyik barátja betuszkolta őt egy szobába, ahol rátámadtak, Kavanaugh megpróbálta levetkőztetni és megerőszakolni, betapasztotta a száját. Egy ponton úgy érezte, az élete forog veszélyben.

Christine Blasey Ford azt mondta, az akkor történtek azóta is kísértik őt: klausztrofóbiás tünetei lettek, gyakran esett pánikba, poszttraumás stressz lépett fel nála. A főiskola elején különösen nehéz időszakot élt meg.

Dianne Feinstein, a republikánus többségű bizottság rangidős demokrata tagjának arra a kérdésére, hogy miért nem beszélt eddig a zaklatás vádjáról, azt válaszolta, hogy nem tartotta magában, csak szűk körben, terápia keretében taglalta, mert úgy érezte, az a megfelelő hely arra. De Brett Kavanaug előmenetelét tekintve, és látva, hogy jól halad a legfelsőbb bíróság soraiba való kinevezése, mérlegelni kezdte, hogy megossza a történetét. Azt mondta, számba vette a kockázatokat, például azt, hogy megpróbálják lejáratni, vagy hogy „el fogják fojtani a hangját”. Amióta nyilvánosságra került, hogy megvádolta Kavanaugh bírót, őt és a családját is zaklatják, sértő és fenyegető üzeneteket kap – mondta.

Azt is mondta, hogy nem pártpolitikai érdekekből cselekszik, független ember, senkinek sem a bábja.

Christine Blasey Ford mellett Brett Kavanaugh is a bizottság elé áll, de a bírót és a vádlóját külön-külön hallgatja meg a testület.

Dianne Feinstein az ülés elején elmondta, hogy a Kavanaugh-val szembeni vádak súlyos kérdéseket vetnek fel a bíró jellemével kapcsolatban. (Ami azért lényeges, mert a jogászt az USA egyik legfontosabb intézményének, az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának tagjává jelölte Donald Trump elnök.)

Christine Blasey Ford mellett két másik nő is szexuális zaklatással vádolja a bírót, aki tagadja az ellene felhozott vádakat.

Az első sajtókommentárok szerint Christine Blasey Ford vallomása megdöbbentő erejű, részletekbe menő volt. A pszichológus professzor, aki a Stanford Egyetemen is kutat, megrendülten, a sírás határán beszélt, de nagyon határozottnak tűnt a Kavanaugh-val kapcsolatos vádjait illetően és azt állította, 100 százalékig kitart az általa mondottak mellett.

Dr. Christine Blasey Ford beszél a szenátusi bizottsági meghallgatás előtt.
photo_camera Dr. Christine Blasey Ford beszél a szenátusi bizottsági meghallgatás előtt. Fotó: Michael Reynolds/AFP

Az elmúlt napokban már három nő állította, hogy Kavanaugh a középiskolás évei alatt leitatott lányokat, hogy aztán csoportosan megerőszakolják őket. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.