Négy szombathelyi általános iskola 250 diákja kapott el hányással és fosással járó betegséget

Négy szombathelyi általános iskolában kb. 250 diák kapott el hányással és hasmenéssel járó betegséget, a Vas Megyei Kormányhivatal vizsgálatot indított – közölte Stánitz Éva megyei tiszti főorvos az MTI-vel.

A megbetegedés enyhe lefolyású, gyomor- és bélrendszeri panaszokkal jár.

A megyei tiszti főorvos tájékoztatása szerint a négy iskolát egy főzőkonyha látja el.

Illusztráció: Herczeg Márk/444

Mint mondta, haladéktalanul elkezdték a járványügyi kivizsgálást, a betegek kikérdezését, és megtették a szükséges megelőző járványügyi intézkedéseket.

A nyugat.hu azt írja, hogy a Szombathelyi Gothard Jenő Általános Iskolában az iskolások kb. 30 százalékát érinti a hasmenés/hányás. Szerdán gyümölcsleves, utána pedig rizses hús volt az ebéd a menzán, a szülők gyanúja szerint a leves okozhatta a problémát – írja a lap.

Horváthné Sélley Erzsébet, a megyei élelmiszerlánc-biztonsági főosztály vezetője az MTI-nek azt mondta, hogy a helyszíni ellenőrzés már megtörtént: mintákat vettek az ételekből, az alapanyagokból és a tisztítószerekből. Az eredményekről a laboratóriumi vizsgálatok után számolnak be.

Frissítés 19:18

Nagy Lajos, a Vas megyei Markusovszky Kórház főigazgatója az MTI-nek délután azt mondta, eddig senkit sem került hozzájuk tömeges ételmérgezésre utaló hányásos, hasmenéses tünetek miatt.

Fodor István, a Szombathelyi Tankerület igazgatója az MTI érdeklődésére közölte: három, hozzájuk tartozó iskolában történtek megbetegedések, de eddig sehonnan sem jelezték nekik, hogy rendkívüli tanítási szünetet szeretnének elrendelni.

Zielbauer György, a Reguly Antal Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános iskola igazgatója elmondta: náluk 109 gyerek betegedett meg, úgy tudja, hármat közülük a háziorvos kórházba utalt. A hiányzók miatt iskolájukban nem tartanak tanszüneti napot, lesz tanítás.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.