Orbán kinevezte Czukor Józsefet a hírszerzés élére

politika
2018 szeptember 27., 16:40

Orbán Viktor miniszterelnök október 1-i hatállyal kinevezte Czukor Józsefet az Információs Hivatal (IH) főigazgatójává. Az erről szóló határozat a Magyar Közlönyben jelent meg.

Czukor József korábban már dolgozott az Információs Hivatalnál: 1993 és 1997 között főosztály-vezetői, 2002 és 2004 között – a Medgyessy-kormány idején – szintén főigazgatói tisztséget töltött be.

A pályája elején, 1982 és 1986 között a Határőrség tisztje volt, majd 1986-1987-ben a bécsi nagykövetség munkatársa, illetve a Külügyminisztérium német referense lett. Dolgozott a bonni, majd a berlini nagykövetségen. 2005 és 2009 között ljubljanai nagykövet volt, 2009-től pedig az EU-tagállamokért felelős szakállamtitkárként dolgozott a budapesti Külügyminisztériumban. 2010-től a berlini nagykövetséget vezette. 2015-től Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadójaként a kormányfő külügyi stábját vezette.

A Parlament Nemzetbiztonsági Bizottságában a jobbikos Mirkóczki Ádám és a szocialista Molnár Zsolt tartózkodott, Szél Bernadett nemmel szavazott, a kormánypártiak pedig mind támogatták Czukor kinevezését.

Czukor József, az Információs Hivatal főigazgató-jelöltje távozik a meghallgatásáról, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának üléséről az Országgyűlés Irodaházában 2018. szeptember 25-én.
photo_camera Czukor József, az Információs Hivatal főigazgató-jelöltje távozik a meghallgatásáról, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának üléséről az Országgyűlés Irodaházában 2018. szeptember 25-én. Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Az Információs Hivatal Magyarország polgári hírszerző szolgálata, az öt magyar nemzetbiztonsági szolgálat egyike. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.