A munkaerőhiány miatt vasárnaponként már nem szolgálnak fel ebédet a Kárpátia étteremben

gazdaság
2018 szeptember 28., 06:32
comments 199

Niklai Ákos, aki 2016 végéig a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke volt, mellette pedig a turisták körében egyik legnépszerűbb étterem, a Kárpátia vezetője. Most a Wall Street Journalnak beszélt arról, hogy három éven át évente 20 százalékkal emelte ugyan a munkavállalói bérét, de így sem talál elég alkalmazottat, ezért mostanában már nem szolgálnak fel vasárnap ebédet az étterembe. 

Niklai szerint nagyon nehéz ma munkaerőt találni Budapesten, és még mindig nem elég magasak a bérek. A Kárpátia példája persze csak egy volt a WSJ cikkében, ami a közép-kelet-európai országok munkaerőválságáról szólt. Ezekben az országokban éves szinten 9 százalékkal nőnek a munkaerőre fordított költségek, de a munkaerőhiány jelentős maradt

Mint a cikk megjegyzi, a munkabérek növekedése nyomást gyakorol e országok azon vezetőire is, akik amúgy a bevándorlás szigorításával kampányolnak, hogy egyre több külföldi munkavállalót engedjenek be, ha csak nem akarják a jövőbeli növekedési esélyeiket elvetni. 

Lengyelországban például a betöltetlen munkahelyek száma rekord magas, és termelőágazat cégeinek 40 százaléka állítja azt, hogy a munkaerőhiány korlátozza a teljesítményüket. 

Ezek az országok a migráció kettős szorításába kerültek, hiszen sok állampolgáruk Nyugat-Európába vándorolt a magasabb bérek miatt, ugyanakkor az EU-n kívülről pedig nem nagyon akarnak munkaerőt fogadni. További regionális példák és szempontok a Wall Street Journal cikkében olvashatók. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.