Az amerikai ENSZ-nagykövettel és az orosz külügyminiszterrel is tárgyalt Szijjártó Péter

külföld
2018 szeptember 28., 18:09
comments 58

Az amerikai és az orosz kormány képviselőjével is kétoldalú megbeszélést folytatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű ülésszakának alkalmából.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövettel egyebek között a keresztény kisebbségek védelmének szükségességében és az ENSZ globális migrációs paktumának elutasításában értettek egyet, Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel pedig más témák mellett a novemberben megrendezendő kerülő magyar-orosz gazdasági vegyes bizottsági ülés témáiról tárgyaltak.

Az MTI-nek nyilatkozva Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok és Magyarország is kilépett a migrációs csomag jóváhagyási folyamatából. Nikki Haley-vel ezúttal is egyöntetűen úgy ítélték meg, hogy a tárgyalás alatt álló migrációs paktum szélsőségesen elfogult. 

A dokumentum "a mi álláspontunk szerint nagyon komoly károkat fog okozni, és nagyon komoly veszélyeket hoz még el, tekintettel arra, hogy globális szinten bátorítja a migrációs folyamatokat, ami további terrorfenyegetettséghez és biztonsági kockázatokhoz fog vezetni" - mondta a külügyminiszter.

A keresztény közösségek védelmét illetően pedig a szoros együttműködés folytatásában állapodtak meg. A két ország társszervezője volt az ENSZ-közgyűlés pénteken tartott kísérőrendezvényének, amely az üldözött keresztény kisebbségek védelméről szólt.

Ami az orosz-magyar gazdasági vegyes bizottság ülését illeti, a budapesti találkozón a tervek szerint aláírják a szociális biztonság terén folytatott együttműködésről, valamint a diplomák kölcsönös elismeréséről szóló megállapodásokat. 

Szergej Lavrovval áttekintették a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) Budapestre költöztetésének folyamatát is. Nyugtázták, hogy a magyar kormány hivatalos levélben kezdeményezte a központ áthelyezését, amelyet az orosz fél támogat, és a bank elnöke is támogató megjegyzéssel küldte tovább a részvényeseknek. 

Örömmel állapították meg azt is, hogy a magyar-orosz konzorcium egyre közelebb van a sikerhez Egyiptomban, ahol a magyar járműipar egyik legjelentősebb külföldi szállítási projektjét nyerhetjük el - mondta el Szijjártó Péter. (MTI/Fotó:MTI/KKM/ Mitko Sztojcsev)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.