Ha drágábban kínálják őket, kelendőbbek a rovarokból készült ételek

gasztronómia
2018 szeptember 28., 08:34
comments 116

Ezt állapították meg a Berni Egyetem kutatói.

Általában kétellyel és undorral fogadják az emberek a rovarokból készült ételeket. "Mivel sokan szívesen esznek - rovarszerű kinézetük ellenére - homárt vagy rákot, talán meg lehet változtatni a rovarok fogyasztásával szembeni negatív attitűdöt" - véli Sebastian Berger, az egyetem munkatársa. 

A szakértő kölni és St. Gallen-i kollégáival közösen megvizsgálta, milyen szerepet játszik a rovarok piacra dobásában az ár. 

photo_camera Rovarburger Németországban Fotó: FRISO GENTSCH/dpa Picture-Alliance/AFP

Kiderült: a lisztkukacból készült hamburgernek és társainak jobb a fogadtatása, ha drágábban árulják őket. A magasan árazott termékektől ugyanis a vásárlók általában magasabb minőséget várnak. 

"Vizsgálataink szerint a magasan árazott rovartermékeket nemcsak jobbnak értékelték, de az értékelés javulása más termékekre is kiterjedt" - foglalta össze az eredményeket Berger.

A magasabb árak tehát segíthetnek abban, hogy megváltoztassák a fogyasztók hozzáállását a rovarok fogyasztásához.  A tanulmányt a British Food Journal című szaklapban mutatták be.

A rovarevés gondolata az utóbbi időben nagy nyilvánosságot kapott: nemcsak Fazekas Sándor emlékezetes leleplezése miatt, hanem mert vannak kutatók, akik szerint jelentősen csökkentené az élővilág emberi terhelését, ha sok ember rovarevéssel oldaná meg a fehérjebevitelét. Erről részletesebben a Qubit írt korábban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt