Ha nem Orbán Viktor mondaná, el sem hinnénk, mit nem csinál a Fidesz

politika
2018 szeptember 28., 06:30
comments 170

Egyre gyakrabban hangzik el Orbán Viktor szájából a „Mi nem …” kezdetű mondat, bármit is jelentsen a többes szám első személy, a Fideszt, a kormányt, Orbán szűk környezetét, a jobboldalt, a magyarokat, az emberiséget. 

Ma reggel a Kossuth Rádión például azzal lepte meg a hallgatóságot, hogy ha valaki idesuhint, akkor arra számíthat, hogy olyan lesz a fogadjisten, amilyen az adjonisten volt. Pedig "mi nem támadunk meg senkit, mi nem akarunk senkire semmit rá kényszeríteni, mi nem mondunk senkiről rosszat, mi nem szapulunk senkit, mi feleslegesen nem kritizálunk senkit, nem akarjuk megmondani, hogy mit csináljanak, hogy éljenek, hogy döntsenek”. 

A „Mi nem …”-sorozat emlékezetesen erős darabja volt Orbánnak az a strasbourgi megjegyezése, hogy „Mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk”. Hosszú a sor, hogy kik nem tudnak erről a témáról már cikket írni, legfrissebben a Századvég folyóirat eddigi munkatársai nem feleltek meg a kormánypárti elvárásoknak

És amik még nem:

„Mi nem hívtunk ide soha senkit se vendégmunkásnak, se semmilyen más okból, hogy itt éljenek velünk”. (A Kossuth Rádióban hangzott el 2017. szeptemberben, legfeljebb átírják kicsit a történelemkönyveket, a finnugor helyett a türk névrokonság miatt amúgy is itt az ideje.)

„Mondjuk ki tehát nyíltan, hogy mi nem állunk se faji, se osztályalapon. Az embereket egymással szembefordító politikát elutasítjuk, képviselőit politikai ellenfeleinknek tekintjük.” (Fidesz-kongresszus, 2017. november)

„Mi nem vagyunk kommunisták, tehát a tőke nekünk nem ellenségünk, és nem vagyunk irigyek, ha valaki sikeres, hanem azt gondoljuk, hogyha nem lesznek a nemzeti tőke képviselői sikeresek Magyarországon, akkor az egész ország sikertelen lesz.” (Ez még 2016-ban hangzott el, egy szlovén-magyar konferencián, nem most, a magánrepülőgépről.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.