Hazaárulás gyanújával indított büntetőeljárást a Kárpátalja megyei ügyészség olyan kárpátaljaiak ügyében, akik megszerezték a kettős állampolgárságot

2018 szeptember 28., péntek 17:00
459

Az ukrán büntető törvénykönyv hazaárulásra vonatkozó cikke alapján indított büntetőeljárást a Kárpátalja megyei ügyészség magyar állampolgárság kárpátaljai lakosok általi felvételének ügyében,  jelentette be pénteken a megyei ügyészség sajtószolgálata.

A közlemény szerint az ügyészség a büntetőeljárást az ukrán büntető törvénykönyv 111. cikkének hazaárulásra vonatkozó 1. része alapján indította meg, amely az ügy előzetes jogi minősítése. 

A vizsgálatot a hatóság a médiában megjelent információk alapján kezdeményezte, amelyek szerint "ukrán állampolgárok Ukrajna szuverenitása és területi integritása elleni cselekményt követtek el" - áll a jelentésben, amely szerint az ügyben a nyomozást az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) folytatja a Kárpátalja megyei ügyészség eljárásjogi irányításával.

Az ügy előzménye, hogy az Ukrinform ukrán állami hírügynökség rejtett kamerával készült videofelvételt tett közzé a napokban, amelyen kárpátaljai magyarok állampolgársági esküt tesznek a beregszászi magyar konzulátuson. Hennagyij Moszkal, Kárpátalja megye kormányzója szerdán egy televíziós interjúban azt állította, hogy a két ország között diplomáciai feszültséget okozó felvételeket egy állományban lévő ukrán határőr készítette, aki maga is magyar állampolgársági esküt tett.

Nem egyértelmű a kettős állampolgárság értelmezése

Az ukrán büntető törvénykönyv említett cikke szerint mentesül a büntetőjogi felelősség alól az az ukrán állampolgár, aki nem hajt végre külföldi állam vagy szervezet megbízásából bűncselekményt, és önként tájékoztatja a hatóságokat a velük fenntartott kapcsolatáról és a tőlük kapott megbízásról.

Az ukrán törvények nem tiltják a kettős vagy többes állampolgárságot, írja az MTI.

Az alkotmány 4. cikke nem fogalmaz egyértelműen, amikor megállapítja, hogy Ukrajnában "egy (egységes)" állampolgárság van. 

Az állampolgárságról szóló törvény 2. cikke ezt úgy értelmezi, hogy az országon belüli egyes közigazgatási-területi egységekben nem létezhet más-más állampolgárság. Semmilyen ukrán jogszabály nem szankcionálja a kettős vagy többes állampolgárságot. 

Az állampolgársági törvény említett cikkének megfelelően - ha egy ukrán állampolgár felveszi más ország állampolgárságát, vagy más állam polgára ukrán állampolgárságot szerez -, akkor az Ukrajnához fűződő jogviszonyában kizárólag ukrán állampolgárnak tekintendő. 

Frissítés:

„Levélben fordultam a főügyészhez, amelyben felvilágosítást kértem az eljárás miatt, hiszen köztudott az, hogy az ukrán törvények nem szankcionálják a kettős állampolgárságot. Nincs olyan törvény ami alapján eljárást lehet indítani. Másrészt, miért csak az ukrán–magyar kettős állampolgárok ellen indítanak eljárást, hiszen van több százezer ember, akinek van román, vagy lengyel állampolgársága? A hétvégén elemezzük ezt a helyzetet, és hétfőn megpróbálunk interpellálni a főügyészhez ebben az abszurd kérdésben” – fogalmazott Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség a HírTv-nek. (MTI)


Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt