Az ukrán elnök egyetért a kárpátaljai útlevélbotrányban kiadott külügyminisztériumi nyilatkozat „minden betűjével”

külföld
2018 szeptember 29., 14:19
comments 197

Petro Porosenko ukrán államfő a kelet-ukrajnai Harkivban tartott sajtótájékoztatóján az Interfax Ukrajina ukrán hírügynökségnek a kárpátaljai magyar „útlevélbotrány” ukrán-magyar kapcsolatokra gyakorolt hatását firtató kérdésére válaszolva azt mondta:

„Elnökként az álláspontom az, hogy védeni fogom az ukrán állampolgárokat, bárhol – keleten, nyugaton – éljenek is. Állampolgárainkat védve államunk szuverenitását védem. (…) Ahogyan mi tiszteljük más államok szuverenitását, ugyanolyan tiszteletet várunk el mi is.”

Az ukrán elnök azt mondta, egyetért az ukrán külügyminisztérium kárpátaljai lakosoknak kiadott magyar útlevelekkel kapcsolatban közzétett nyilatkozata „minden betűjével”.

Petro Porosenko ukrán elnök sajtótájékoztatót tart Kijevben 2018. május 11-én.
photo_camera Petro Porosenko ukrán elnök sajtótájékoztatót tart Kijevben 2018. május 11-én. Fotó: Sergii Kharchenko/NurPhoto

Az Ukrinform ukrán állami hírügynökség a múlt hét szerdáján közzétett egy videofelvételt, amin kárpátaljai magyarok állampolgári esküt tesznek a beregszászi magyar konzulátuson. Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter még aznap közölte, hogy a magyar diplomaták megsértették az ukrán törvényeket, és nem zárja ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását. Két nappal később egy rádióinterjúban ezt azzal egészítette ki, hogy Ukrajna kész kiutasítani a beregszászi magyar konzult, ha Magyarország nem hívja vissza őt.

Szijjártó Péter válaszul közölte, ha az ukrán kormány úgy dönt, hogy kiutasítja a beregszászi magyar konzult, Magyarország is haladéktalanul kiutasít egy Magyarország területén dolgozó ukrán konzult.

Szombaton a Kárpátalja megyei ügyészség az ukrán büntető törvénykönyv hazaárulásra vonatkozó cikke alapján indított büntetőeljárást magyar állampolgárság kárpátaljai lakosok általi felvételének ügyében. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.