Deutsch Tamás ki akarja rúgatni az Európai Bizottság migrációs biztosát

Napok óta áll a bál a hazai udvaribolond-médiában, miután az ENSZ közgyűlésén az Európai Bizottság migrációs biztosa, a görög Dimitrisz Avramopulosz többek között arról beszélt, hogy a migráció kihívására globális megoldást kell találni, amit egyetlen ország sem tud megtenni egyedül, de közösen lehetséges egy humánus, méltóságteljes és biztonságos mechanizmust kialakítani. Avramopulosz beszédében elmondta, mi mindent tett az EU az elmúlt években, hogy biztonságos és szabályzott keretek közé terelje a migrációt, és egyben a biztosi hivatala felszólította a tagállamokat, hogy erősítsék meg az Európába vezető legális (!) migrációs eljárásokat. 

Avramopulosz szerint ezzel ugyanis vissza lehetne szorítani a szabályozatlan migrációt, valamint munkaerőpiaci szempontból is jobban lehetne kezelni az EU területére érkező emberek elhelyezését. Ezen kívül még erősebb EU-s határvédelmet akar (ez az, amit Orbán Viktor is követelt éveken át, majd amikor bejelentették, hogy lesz, azonnal ellene fordult). 

Avramopulosz fondorlatos beszédét itt lehet elolvasni. Ugyan az uniós biztos beszédét úgy is lehetne értelmezni, hogy technikai és szakpolitikai javaslatokat tett egy létező problémára, azaz az Európa felé érkező migráció kezelésének kérdésére, a Fidesz természetesen azonnal átlátott a szitán, és napok óta kongatják a vészharangot, hogy Avramopulosz migránsokat akar betelepíteni Európába. 

Ez a folyamat szombaton ért a csúcsára, amikor a Fidesz EP-képviselője, Deutsch Tamás jelentette be, hogy jövő héten Jean-Claude Junckerhez fordulnak, hogy mikor váltja már le Avramopuloszt. 

Deutsch szerint ugyanis Dimitrisz Avramopulosz a legalapvetőbb szabályokat megsértve nyilatkozott az ENSZ Közgyűlésének egyik fontos kísérő rendezvényén, ahol nyílt bevándorláspárti programot és állandó betelepítést hirdetett meg. Kijelentései alapján legalizálná és megszervezné a migrációt, elvenné a határvédelmet és a menekültügyi eljárást a tagállamoktól, megkönnyítené a migránsok beáramlását. 

Hangsúlyozta, hogy az uniós biztos példátlan módon túlterjeszkedett a jogkörén, kijelentései élesen ellentétesek az EU jogi normáival, a külső határok védelméről és a migráció megakadályozásáról szóló uniós döntésekkel, de még a migrációs jogszabályok módosító EB-javaslatokkal is. Avramopulosz csak akkor mondhatta volna, hogy az EU támogatja, elfogadja és betartja az ENSZ bevándorláspárti migrációs csomagját, ha erre az EU minden tagállamától felhatalmazást kap. 

Deutsch szerint az uniós biztos a legalapvetőbb szabályt is megsértette azzal, hogy az EU nevében nyilatkozott, miközben szélsőségesen bevándorláspárti megnyilvánulása nyilvánvalóan ellentétes több uniós tagállam álláspontjával. (via MTI)