FBI-nyomozás indul Trump főbírójelöltjével szemben

külföld
2018 szeptember 29., 03:19
comments 257

Donald Trump elnök elrendelte, hogy az FBI indítson vizsgálatot főbíró-jelöltje, Brett Kavanaugh ügyében: a Legfelsőbb Bíróságba jelölt Kavanaugh a vádak szerint fiatalon több nőt is szexuálisan zaklatott. 

Trump azért döntött így, mert a szenátus igazságügyi bizottságának 11 republikánus tagja a 10 demokratával szemben pénteken ugyan jóváhagyta Kavanaugh jelöltségét, de az egyik republikánus tag, Jeff Flake kikötötte, hogy csak akkor fogja támogatni a bíró jelölését a szenátusban is, ha egy héttel elhalasztják a vizsgálatot, és az FBI utánanéz a vádaknak. 

Emiatt a szenátus végül csak egy héttel később fog szavazni Kavanaughról. 

A pénteki döntést a csütörtöki meghallgatás előzte meg, amikor a kaliforniai pszichológiaprofesszor, Christine Blasey Ford beszélt arról a bizottság előtt, hogy Kavanaugh egy társával együtt hogyan támadt rá, amikor tinédzserek voltak. Kavanaugh hevesen tagadta a vádakat. A meghallgatásról, illetve annak politikai kontextusáról pénteken részletesen is írtunk

link Forrás

Trump, miközben jelezte, hogy elrendelte az FBI vizsgálatot, ugyanabban a Twitter-posztban közölte azt is, hogy kiáll a bírójelöltje mellett. 

A most induló vizsgálat során az FBI ügynöke újra fogják nyitni Kavanaugh aktáit, melyeket az átvilágításához készítettek, és kifejezetten a vádakban megfogalmazott időpontokra fognak koncentrálni. A vizsgálat során újra meghallgathatnak régi szemtanúkat, illetve megkereshetnek újonnan felmerült neveket is. 

Kavanaugh kinevezésének nagyon komoly hatása lehet az amerikai társadalomra: a Legfelsőbb Bíróság döntései alapvetően befolyásolják az ország mindennapjait, Trump jelöltje pedig közismerten mélyen konzervatív jogértelmezést képvisel egy sor, politikailag kiemelt témában, a fegyverviseléstől az abortuszon át. 

Kavanaugh kinevezéséhez a szenátus jóváhagyása is kell, és ott jelenleg a republikánusoknak 51, míg a demokratáknak 49 tagja ül, így a republikánusok számára fontos lenne, hogy a kinevezés még a novemberi időközi választások előtt megtörténjen. Ezért is van kiemelt jelentősége annak, hogy minden republikánus szenátor Kavanaughra szavazzon, és így tehette meg Jeff Flake, hogy FBI-vizsgálathoz kösse a szavazatát. 

A bizottsági szavazás napján két nő állította meg Flake-t, és arról beszéltek neki, hogy ha támogatják Kavanaugh jelöltségét, azzal azt üzenik az összes nőnek az országban, hogy teljesen hiába mondják el, mi történt velük, attól még ugyanúgy hatalomhoz fogják segíteni azokat a férfiakat: 

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.