Magyar alkotók készítenek animációs filmet az orosz droghasználó férfi történetéről, aki a gyógykezelések megtagadása és a kínzások miatt halt meg

2009 június 19-én a szentpétervári Botkin kórházban Kosztya Proletárszkij, droghasználó és HIV/AIDS aktivista, tuberkulózis következtében meghalt. Korai halálát a Karéliai 4-es számú fegyenctelepen töltött három év alatt elszenvedett kínzások és a gyógykezelésének megtagadása okozta. 

Történetéről most egy 30 perces animációs film készül a Jogriporter Alapítvány révén. A film trailere már elérhető, a teljes gyártásra pedig közösségi finanszírozási kampányt indítottak.

Mint a film készítői írják, Oroszországban, ahol a kábítószer-függőség kezelése alig elérhető, a bebörtönzés vált a függőség leggyakoribb “megoldásává.” Azonban ezek az intézmények nem gyógyítanak, hanem ölnek. 

A kézzel rajzolt animációs film Kosztya és édesanyja, Irina eredeti hanginterjúját használja fel. A 30 perces rajzfilmet Anya Sarang narrálja, Takács István Gábor rendezi és Rontó Lili rajzolja, kockáról kockára.

A filmnek jelenleg elérhető egy hétperces pilotverziója is, ezt azok tekinthetik meg, akik támogatták a 30 perces verzió elkészültét. Ha pedig egyszer kész lesz a félórás változat is, azt a fesztiválnevezések után ingyen elérhetővé teszik majd a neten. 

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.