Magyar alkotók készítenek animációs filmet az orosz droghasználó férfi történetéről, aki a gyógykezelések megtagadása és a kínzások miatt halt meg

FILM
2018 szeptember 29., 10:49

2009 június 19-én a szentpétervári Botkin kórházban Kosztya Proletárszkij, droghasználó és HIV/AIDS aktivista, tuberkulózis következtében meghalt. Korai halálát a Karéliai 4-es számú fegyenctelepen töltött három év alatt elszenvedett kínzások és a gyógykezelésének megtagadása okozta. 

Történetéről most egy 30 perces animációs film készül a Jogriporter Alapítvány révén. A film trailere már elérhető, a teljes gyártásra pedig közösségi finanszírozási kampányt indítottak.

link Forrás

Mint a film készítői írják, Oroszországban, ahol a kábítószer-függőség kezelése alig elérhető, a bebörtönzés vált a függőség leggyakoribb “megoldásává.” Azonban ezek az intézmények nem gyógyítanak, hanem ölnek. 

A kézzel rajzolt animációs film Kosztya és édesanyja, Irina eredeti hanginterjúját használja fel. A 30 perces rajzfilmet Anya Sarang narrálja, Takács István Gábor rendezi és Rontó Lili rajzolja, kockáról kockára.

A filmnek jelenleg elérhető egy hétperces pilotverziója is, ezt azok tekinthetik meg, akik támogatták a 30 perces verzió elkészültét. Ha pedig egyszer kész lesz a félórás változat is, azt a fesztiválnevezések után ingyen elérhetővé teszik majd a neten. 

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.