65 évvel a koreai háború után megkezdődött a demilitarizált övezet aknamentesítése

külföld
2018 október 01., 09:38

Megkezdődődött a két Koreát elválasztó demilitarizált övezet aknamentesítése, ahogy azt a két ország vezetői szeptemberi phenjani csúcstalálkozójukon elhatározták - jelentette be a dél-koreai védelmi minisztérium hétfőn.

Az előreláthatóan húsz napig tartó munkát az észak és a dél-koreai katonaság a közösen ellenőrzött biztonsági zóna Panmindzson határfalujában kezdte meg. Ezalatt a két ország tárgyalásokat folytat a katonai egységek további feladatairól - jelentette a Yonhap hírügynökség, és hozzátette, jövőre Szöul és Phenjan ugyanitt az 1950-53-as koreai háborúval kapcsolatos ásatásokba kezd majd.

photo_camera Fotó: BRITTA PEDERSEN/dpa Picture-Alliance/AFP

No Kvang Csol észak-koreai és Szong Jong Mu dél-koreai védelmi miniszter a szeptemberi csúcstalálkozón átfogó katonai megállapodást írt alá továbbá a feszültségek csökkentéséről, valamint arról, hogy elejét vegyék a véletlen katonai incidenseknek. A dokumentum szerint a két Korea decemberig 11 őrhelyet számol fel a demilitarizált zónában, s repüléstilalmi övezetet hoznak létre a demarkációs vonal mentén. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.