Az állam még a forráselvonásra is sarcot fizettet az önkormányzatokkal

A Népszava múlt hónapban írt arról, hogy az állam visszaszedi azokat az uniós pénzeket, amelyeket az áprilisi választások előtt még bőkezűen osztott szét az önkormányzatoknak. Azt az uniós pénzt kell a településeknek visszautalni a Magyar Államkincstár számlájára, amely meghaladja az 50 millió forintot és még nem használták fel.

Most kiderült, hogy nem elég, hogy visszautaltatják a Magyar Államkincstárnak az ötvenmillió forint feletti uniós támogatásaik összegét, még ennek költségeit is a településekre hárítják.

A Népszava szerint az érintett polgármesteri hivatalok a napokban kaptak levelet az államkincstár illetékes igazgatóságaitól, amelyben felajánlják: elektronikus úton, az Electra rendszer alkalmazásával is kezelhetik a kincstárnál vezetett számlájukat. A rendszer egyszeri telepítési költsége azonban körülbelül 150 ezer forint – írták a tájékoztatóban, a szolgáltatásnak pedig havi díja van.

A lap által megkérdezett polgármesterek szerint ez csak egy újabb sarc: eleve nem önszántukból kellett számlavezető bankot váltaniuk, és még plusz költségekkel is terhelik őket.