Bejött a négynapos munkahét egy új-zélandi cégnek

Tbg
gazdaság
2018 október 02., 03:24
comments 208

Kevesebb stressz, nagyobb odafigyelés, munkabírás és kiegyensúlyozottság: ezeket a tüneteket produkálták annak az új-zélandi cégnek a munkatársai, akik márciusban és áprilisban kipróbálhatták a négynapos munkahetet a Perpetual Guardian nevű pénzügyi alapkezelő cégnél.

A dolog olyannyira jól sikerült, hogy a cég átáll az új szisztémára: a dolgozók választhatnak, hogy négy 8 munkaórás munkahetet dolgoznak le vagy maradnak az ötnapos, de csökkentett heti munkaóraszámnál - mindezt ugyanannyi bérért, mint korábban.

Mint a cég vezetője, a négynapos munkahét ötletének kidolgozója a Guardiannak elmondta, nem tapasztaltak visszaesést a cég teljesítményében. Andrew Barnes szerint ez annak köszönhető, hogy a munkatársak megértették, mi a foglalkoztató célja: a jobb munkakörülmények biztosításával növekedett a dolgozók elköteleződése is, ezt pedig javította a hatékonyságot.

A kísérlet során tudományos vizsgálatnak vetették alá a munkavállalókat, és azt tapasztalták, elégedettségük életük és munkájuk kapcsolatát illetően a tavalyi 54 százalékról 78 százalékra nőtt. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.