Mégsem épül meg Szaúd-Arábia gigantikusan és elképesztően óriási naperőműtelepe

2018 október 2., kedd 7:55
77

Egyelőre jegeli Szaúd-Arábia kormányzata a 200 gigawattos naperőműtelepről szóló terveket, írta a Wall Street Journal kormányzati forrásokra hivatkozva. "Egy praktikusabb, emberbarátabb projektet" szeretnének kidolgozni inkább.

Pedig nagy hírverést kapott, amikor a szaúdiak a japán Softbankkal karöltve bejelentették, hogy kétszázmilliárd dollárból átállítják az országot a megújuló energiára, és ehhez egy 200 gigawattos erőműtelepet építenek.

Ez elég nagy ígéret volt, jelenleg a világ legnagyobb naperőműtelepei 500-850 megawattos teljesítmény adnak le, jellemzően Indiában és Kínában épültek és épülnek ezek. De összesen a világon jelenleg 400 gigawattot állítanak elő napenergiából, igaz a növekedés mértéke elég nagy, az elmúlt öt évben megnégyszereződött a teljesítmény világszerte.

Mint a WSJ riportjából kiderül, a háttérben túl sok minden mégsem történt a figyelem felkeltésén túl: „Még projektgazda sincs." Sommázta a lap egyik forrása.

Szaúd-Arábia jelenleg igen egyszerűen, kőolajának elégetésével biztosítja az ország energiaellátását. A 200 gigawattos teljesítmény az ország harmadának energiaszükségletét biztosítaná.

A WSJ által megkérdezett kormányzati források szerint októberben állnak elő egy újabb, ezúttal jobban átgondolt energiastratégiával. (DW)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt