Tarlós szerint a Mol felhőkarcolója Budapest világörökségi zónájától kellő távolságra épül fel

Több 444 videó?
Szeretném

Hiába aggodalmaskodott az UNESCO, és Lázár János, felépül a Kopaszi-gáton a Mol felhőkarcolója. A keddi alapkőletételen a 120 méter magas, 28 emeletes épületről Tarlós István kijelentette: 

"az épület a főváros világörökségi zónájától jelentős távolságban helyezkedik majd el."

Hozzátette: az épület körüli viták legalább annyira politikai, mint szakmai indíttatásúak. Azt nem fejtette ki, hogy az UNESCO-nak milyen politikai érdeke fűződött ahhoz, hogy a tavaly nyári közgyűlése után aggodalmát fejezze ki a magyar kormánynak a tervezett beruházás miatt. Levelükben azt írták, hogy

remélik, hogy a kormány számára fontosabb a világörökség védelme a toronyházaknál. 

Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Tarlós szerint "a múlt értékeinek kiemelt védelme és a jövő városépítési koncepciójának támogatása nem oltja ki egymást.

A városfejlesztéshez elengedhetetlen a hagyománytisztelet, ugyanakkor élénk, teremtő fantáziára, megalapozott, de rendhagyó gondolkodásra is szükség lehet."

Egy kérdésre válaszolva elárulta, hogy vizsgálják a beruházás forgalmi hatásait, a fővárosi önkormányzat biztosítani fogja, hogy tömegközlekedéssel és egyéni közlekedéssel lebonyolítható legyen majd a Kopaszi-gátra irányuló forgalom. Érthetetlen, hogy ez miért nem történt meg az engedélyezés előtt. (MTI)