Jogerősen hét évet kapott Vizoviczki László

bűnügy
2018 október 03., 09:07
comments 153

Hét év fegyházzal és 330 millió forint vagyonelkobzással sújtotta Vizoviczki László elsőrendű vádlottat bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás es más bűncselekmények miatt a Fővárosi Ítélőtábla szerdán kihirdetett másodfokú jogerős ítéletében - írja az MTI.

A vád lényege, hogy a Vizoviczki által háttérből irányított belvárosi szórakozóhelyek bevételük egy részét eltitkolták és ezzel 2010-2012 között milliárdos nagyságrendű költségvetési csalás valósult meg. A módszer lényege az volt, hogy a vádlottak a fogyasztás egy részét nem ütötték be a pénztárgépbe.

Tavaly tavasszal kihirdetett elsőfokú nem jogerős ítéletében a Fővárosi Törvényszék 7 év szabadságvesztésre és 600 millió forint vagyonelkobzásra ítélte Vizoviczkit, 33 vádlott-társa közül van, aki több éves szabadságvesztést kapott, más enyhébb büntetést, de van olyan is, akit felmentettek.

Idén júliusban az ítélőtábla másodfokú eljárásában az ügyész a bűnszervezet megállapítását es lényeges súlyosítást, a védő felmentést, az eljárás megszüntetését vagy megismétlését, illetve enyhítést indítványozott.

Vizoviczki Lászlóról, és arról, hogy a rendszerváltás utáni magyar történelem legnagyobb szórakoztatóbirodalmát kiépítő vállalkozó, a budapesti éjszaka ura hogyan tett zsebre magas rangú rendőröket, de még politikusokat is, Sarkadi kolléga írt alapos sorozatot.  

Az ítélőtábla szerdán kihirdetett jogerős, másodfokú határozatában a vádlottak zöme esetében megállapította a bűnszervezetben történő elkövetést, és bár a szabadságvesztések időtartamát nem növelte, elrendelte azok legsúlyosabb, fegyház fokozatban való végrehajtását, a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségének kizárását, továbbá a felfüggesztett szabadságvesztések végrehajtását.

A szóbeli indoklás szerint a vádlottak szervezett, összehangolt, bűncselekmények elkövetésére irányuló tevékenységet folytattak, a cégcsoport Vizoviczki László ellenőrzése és irányítása alatt állt, az utasítások hierarchikusan végigvonultak a szervezeten, az ügyvezetők Vizoviczki bizalmi emberei voltak, a pénztárgépek adatainak manipulálása a bevétel csökkentésére irányult. Ezek alapján az ítélőtábla - az elsőfokú bíróságtól eltérően - megállapította a bűnszervezetben történő elkövetést. A táblabíróság a Fellebbviteli Főügyészség jogértelmezésével ellentétben kimondta, hogy a borravaló nem áfaköteles.

A Vizoviczki László esetében első fokon kiszabott 600 millió forintos vagyonelkobzást az ítélőtábla 330 millióra mérsékelte.

Az elsőfokú büntetőper kezdetén, a vádirat ismertetésekor az ügyész beszélt arról, hogy Vizoviczki László az 1990-es években prostitúciós szolgáltatást nyújtó vállalkozások révén vált ismertté a budapesti éjszakában, majd vendéglátóipari tevékenységbe fogott. Ügyvédi segítséggel több tucat cégből álló gazdasági szervezetet hozott létre, és jó kapcsolatokat épített ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság, illetve az V. kerületi kapitányság több vezető beosztású tisztjével és más hatóságok dolgozóival.

A korrupt rendőrök feladata az volt, hogy a Vizoviczki érdekeltségébe tartozó szórakozóhelyeken lehetőség szerint ne legyenek hatósági ellenőrzések, vagy ha mégis, akkor azokról előre értesítsék megbízójukat. Továbbá igyekeztek elérni, hogy legyenek ellenőrzések, igazoltatások a konkurens szórakozóhelyeken, esetenként közreműködtek a fizetni nem akaró vendégek tartozásainak behajtásában. Az ő dolguk volt az is, hogy megpróbálják lebeszélni a feljelentésről a megkárosított külföldi vendégeket, vagy ha ez nem sikerült, akkor a feljelentést eltüntették - mondta az ügyész 2014 őszén a vád ismertetésekor.

A korrupcióval vádolt rendőröket egy másik eljárásban vonják felelősségre, abban még nem született ítélet. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.