Kétmilliárd forinttal verte át ügyfeleit a pécsi ügyvéd

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

A Szekszárdi Törvényszék 8 év börtönre ítélte azt a volt pécsi ügyvédet, aki több, mint 2 milliárd forintot csalt ki ügyfeleitől.

Az ügyvéd 2006 évben határozta el, hogy magánszemélyektől és gazdasági társaságok képviselőitől pénzt gyűjt, és azoknak havi szinten igen magas, 5-7 százalékos mértékű kamatot fizet. Ennek érdekében az ügyvéd kölcsön, letéti és megbízási szerződéseket készített, e szerződések alapján vette át ügyfeleitől megtakarításaikat.

A szerződések többsége azonban színlelt volt, az ügyfelek kifejezetten befektetés végett adták át az ügyvédnek pénzeszközeiket, az általa ígért havi 5-7 százalékos kamat folyósításának reményében. Ezt nem írták bele a szerződésekbe, a kamat mértékéről kizárólag szóban állapodott meg az ügyvéd az ügyfeleivel.

Az ügyvéd a sértettek bizalmának elnyerése érdekében több alkalommal már a szerződések megkötésekor előre átadta a befektetett összeg után járó két havi kamatot, majd a továbbiakban a kamatfizetési kötelezettséget a szerződések módosításakor teljesítette.

Az ügyvéd a szerződések megkötésekor a sértetteket megtévesztette, pénzüket nem fektette be, a befektetés formájára vonatkozó közlései valótlanok voltak, a sértetteknek ígért és teljesített kamatot a befizetéseikből, illetve más sértettek pénzeszközeivel teljesítette - írja az ügyészség.

Az ügyvéd a közel 200 magánszemélynek és gazdasági társaságnak összesen több, mint 2 milliárd forint kárt okozott.

A Szekszárdi Törvényszék a volt ügyvédet különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és további bűncselekmények miatt 8 év börtönre ítélte, valamint az ügyvédi foglalkozástól is 10 évre eltiltotta.

A bíróság a férfi letartóztatását az ítélet kihirdetésekor elrendelte.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.