Letartóztattak egy férfit, akit azzal vádolnak, hogy ricint küldött a Fehér Házba

A Pentagon postázója október 2-ánFotó: THOMAS WATKINS/AFP

Utah államban letartóztattak egy férfit, akit a Pentagonba és a Fehér Házba küldött, ricinnel mérgezett levelek feladásával vádolnak. 

A letartóztatásról - amelyre Logan városában került sor - a Salt Lake Tribune című helyi lap közölt információt. A gyanúsított nevét és kilétét a rendőrség egyelőre nem hozta nyilvánosságra. Az FBI közleményben tudatta, hogy a Utah fővárosában, Salt Lake Cityben lévő irodája veszélyes vegyi anyagok ügyében folytat nyomozást Loganben, amely Salt Lake Citytől mintegy száz kilométernyire északra fekszik. Az FBI közleménye ugyan leszögezte, hogy a közbiztonságot nem fenyegeti veszély, ám arra kérte az ott lakókat, hogy próbálják meg elkerülni a környéket. 

A védelmi minisztérium (Pentagon) és a Fehér Ház kedden hozta nyilvánosságra, hogy hétfőn ricint tartalmazó borítékot küldtek Donald Trump amerikai elnök címére a Fehér Házba, valamint két ricines levelet postáztak a Pentagonba is, James Mattis védelmi miniszter és John Richardson admirális, a tengeri hadműveletek irányítója részére. A borítékok egyike sem jutott el az címzettekhez, mert már a postázóban kiszűrték őket. 

Hétfő óta az elnöki hivatalba és a minisztériumba érkező valamennyi levelet elkülönítve átvizsgálják. Szerdán délután ellentmondásos hírek jelentek meg az amerikai sajtóban az ügyről. Először azt közölték, hogy egy volt tengerészgyalogos adta fel a leveleket, délután pedig a Fox televízió arról számolt be, hogy a borítékokban nem a rendkívül mérgező ricin volt, hanem ricinusmag. (via MTI)