Az RMDSZ lemondásra szólította fel Makkai Gergely marosvásárhelyi alpolgármestert

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Lemondásra szólította fel csütörtökön Makkai Gergely marosvásárhelyi alpolgármestert az őt tisztségbe juttató Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei szervezetének Területi Állandó Tanácsa (TÁT).

Az RMDSZ-szervezet MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a TÁT kielemezte Makkai Gergely alpolgármester tevékenységét, és Péter Ferenc, a Maros megyei RMDSZ-szervezet elnöke közölte: súlyos elégedetlenség fogalmazódott meg az alpolgármester és a frakció tevékenységével kapcsolatban.

„A TÁT mindent figyelembe véve arra kéri Makkai Gergelyt, mondjon le alpolgármesteri tisztségéről” – idézte a közlemény Péter Ferencet. A Maros megyei önkormányzatot is vezető politikus úgy vélte: a lemondásra való felkérés túlmutat Marosvásárhelyen, országos üzenete van.

Frissítés

Az RMDSZ Maros megyei szervezete felkérte a szövetség marosvásárhelyi szervezetét, hogy nevezzen meg egy új alpolgármester-jelöltet.

A Maszol.ro – ami a felkérés után telefonon hívta Makkai Gergelyt – azt írja, egyelőre nem tudni, hogy az alpolgármester eleget tesz-e a felszólításnak. Makkai ugyanis válasz nélkül letette a telefont, amikor meghallotta a lemondására vonatkozó újságírói kérdést.

Marosvásárhelyen kedvezőtlen visszhangja volt, hogy a városi önkormányzat küldöttsége közpénzen egy hétre a dél-koreai világbéke-konferenciára utazott.

Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete kirándulásnak minősítette a dél-koreai utat, ami véleménye szerint semmilyen hasznot nem hoz a városnak, és felszólította a szövetség önkormányzati képviselőit, hogy ne vegyenek részt ezen. Makkai Gergely alpolgármester és Bakos Levente önkormányzati képviselő a felszólítás ellenére elutazott Dél-Koreába, és a marosvásárhelyi delegáció kiküldetését a városi önkormányzat RMDSZ-frakciója is megszavazta.

Az RMDSZ városi szervezete ezután kezdeményezte, hogy Makkai Gergely és Bakos Levente adományozza marosvásárhelyi közösségi célokra azt az összeget, amit a város költségvetéséből a dél-koreai utazásra fordítottak.

Makkai Gergelyt 2017 júniusában, egy évvel az önkormányzati választások után választották Marosvásárhely alpolgármesterévé. Korábban az RMDSZ helyi és megyei szervezetében megoszlottak a vélemények arról, hogy szükség van-e magyar alpolgármesterre olyan körülmények között, hogy a magyar politikai képviselet a várost 2000 óta vezető Dorin Florea polgármester leváltására törekszik. Dorin Florea polgármestersége korábbi ciklusaiban partnerévé tette az RMDSZ által tisztségbe juttatott alpolgármestereket. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.