Az RMDSZ lemondásra szólította fel Makkai Gergely marosvásárhelyi alpolgármestert

Lemondásra szólította fel csütörtökön Makkai Gergely marosvásárhelyi alpolgármestert az őt tisztségbe juttató Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei szervezetének Területi Állandó Tanácsa (TÁT).

Az RMDSZ-szervezet MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a TÁT kielemezte Makkai Gergely alpolgármester tevékenységét, és Péter Ferenc, a Maros megyei RMDSZ-szervezet elnöke közölte: súlyos elégedetlenség fogalmazódott meg az alpolgármester és a frakció tevékenységével kapcsolatban.

„A TÁT mindent figyelembe véve arra kéri Makkai Gergelyt, mondjon le alpolgármesteri tisztségéről” – idézte a közlemény Péter Ferencet. A Maros megyei önkormányzatot is vezető politikus úgy vélte: a lemondásra való felkérés túlmutat Marosvásárhelyen, országos üzenete van.

Frissítés

Az RMDSZ Maros megyei szervezete felkérte a szövetség marosvásárhelyi szervezetét, hogy nevezzen meg egy új alpolgármester-jelöltet.

A Maszol.ro – ami a felkérés után telefonon hívta Makkai Gergelyt – azt írja, egyelőre nem tudni, hogy az alpolgármester eleget tesz-e a felszólításnak. Makkai ugyanis válasz nélkül letette a telefont, amikor meghallotta a lemondására vonatkozó újságírói kérdést.

Marosvásárhelyen kedvezőtlen visszhangja volt, hogy a városi önkormányzat küldöttsége közpénzen egy hétre a dél-koreai világbéke-konferenciára utazott.

Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete kirándulásnak minősítette a dél-koreai utat, ami véleménye szerint semmilyen hasznot nem hoz a városnak, és felszólította a szövetség önkormányzati képviselőit, hogy ne vegyenek részt ezen. Makkai Gergely alpolgármester és Bakos Levente önkormányzati képviselő a felszólítás ellenére elutazott Dél-Koreába, és a marosvásárhelyi delegáció kiküldetését a városi önkormányzat RMDSZ-frakciója is megszavazta.

Az RMDSZ városi szervezete ezután kezdeményezte, hogy Makkai Gergely és Bakos Levente adományozza marosvásárhelyi közösségi célokra azt az összeget, amit a város költségvetéséből a dél-koreai utazásra fordítottak.

Makkai Gergelyt 2017 júniusában, egy évvel az önkormányzati választások után választották Marosvásárhely alpolgármesterévé. Korábban az RMDSZ helyi és megyei szervezetében megoszlottak a vélemények arról, hogy szükség van-e magyar alpolgármesterre olyan körülmények között, hogy a magyar politikai képviselet a várost 2000 óta vezető Dorin Florea polgármester leváltására törekszik. Dorin Florea polgármestersége korábbi ciklusaiban partnerévé tette az RMDSZ által tisztségbe juttatott alpolgármestereket. (MTI)