Horvátországban egyre több gyerek kerül gyerekotthonba, miközben egyre kevesebbet fogadnak örökbe

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Egyre több gyerek kerül gyerekotthonba Horvátországban, miközben csökkent a örökbefogadások száma – derült ki a horvát demográfiai, jóléti- és ifjúsági minisztérium 2017-es jelentéséből, amit a Jutarnji List című horvát napilap ismertetett.

Az összegzés szerint 2017-ben 36 százalékkal nőtt az állami gondozásba került gyerekek száma az előző évhez viszonyítva, és az év utolsó napján 1172 gyereket tartottak nyilván az intézményekben, miközben az elmúlt 15 évben a legkevesebb gyereket fogadták örökbe tavaly, összesen 21-et.

Jasna Curkovic Keleva, a zágrábi gyerekotthon igazgatója úgy nyilatkozott: a horvát törvények szerint 7 évesnél fiatalabb gyerekek nem tölthetnének fél évnél hosszabb időt a gyerekotthonokban. De a legtöbb ilyen korú gyerek sokkal tovább tartózkodik ezekben az intézményekben. Több mint 2 éve eredménytelenül keresnek nevelőszülőket húsz, 7 évesnél kisebb gyereknek – mondta.

Ennek szerinte az a legfőbb oka, hogy nincs elég nevelőszülő az országban. A többségük 65 év feletti, ezért már nem fogadhat gyerekeket, a középkorúak pedig inkább külföldön keresnek munkát, ahol idős embereket gondoznak. A fiatalok pedig egyáltalán nem mutatnak érdeklődést a gyerekgondozás iránt – mondta.

Az igazgatónő azt is elmondta, hogy 11 éve nem változtak a nevelőszülői díjak, ami havi 400 kuna (17 ezer forint), és 2500 kuna (108 ezer forint) támogatás jár minden gyerek után. Curkovic Keleva szerint az új törvény, ami előírja a havi járandóság növekedését, változást hozhat a rendszerben.

De Katarina Bojsic, a nevelőszülők egyesületének elnöke nem ilyen derülátó. A lapnak azt mondta: bár 2500 kunára nő a nevelőszülői díj havonta, a hivatásos nevelőszülők pedig 5000-6500 kunát is kereshetnek, utóbbiaknak felsőfokú végzettséggel kell rendelkezniük. „Nem hiszem, hogy az egyetem elvégzése után a fiatalok gyerekeket akarnak majd gondozni” – mondta. Bár a hagyományos nevelőszülőnek elég, ha középfokú végzettsége van, a korkülönbség gyerek és nevelőszülő között nem lehet több mint 50 év – mondta.

A jelentés szerint 2016-ban Horvátországban 987 hagyományos nevelőszülőt tartottak nyilván: a felük 55 év feletti volt, egyharmaduk pedig csak általános iskolai végzettséggel rendelkezett.

Az örökbefogadások száma évről évre csökken. A zágrábi intézetből 2013-ban még 30 gyereket fogadtak örökbe, tavaly már csak egyet. Az intézet igazgatója szerint ennek oka a bizonytalan családjogi törvényben keresendő. (MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.