Kertész szerint csak a rendszerváltás előtt volt hasonló cenzúra a MTA-n

POLITIKA
2018 október 04., 12:11
comments 82

Miután Barnabás Beáta Mária, az MTA főtitkárhelyettese két előadást is letiltott a Magyar Tudomány Ünnepén politikai okokra hivatkozva, lemondta a részvételt Kertész János. A Széchenyi-díjas fizikus a hvg.hu-nak adott interjújában kijelentette: 

"az elmúlt harminc-negyven évben nem"

volt a mostanihoz hasonló cenzúra az Akadémián. "A rendszerváltás előtt persze működött, az ilyen témák még a javaslatig sem jutottak volna el – bár az előző rendszer utolsó éveiben már ez sem volt feltétlenül igaz," tette hozzá. Hangsúlyozta:

"itt tudományos módszerekkel elért tudományos eredmények bemutatásáról beszélünk egy nyilvános fórumon."

Saját, lemondott előadásáról elmondta, hogy annak első részében a hálózatelmélet elmúlt két évtizedben főbb fejlődési pontjait mutatta volna be. Majd a hálózatkutatás gyakorlati alkalmazásaira hozott volna példákat. Ebben szólt volna a korrupciókutatásról is: 

"lehet, hogy megemlítettem volna konkrét példaként az Elios-megbízásokat, amelyek ritka, lényegében azonosított példaként egyfajta referenciát jelenthetnek az elmélet számára. De persze alapvetően elméleti kutatásról van szó, ahol jelenségeket vizsgálunk, és nem a politikai következtetések levonása a cél."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.