Előkerült egy belső levél, ami alapján a Kardiológiai Intézetnek tudnia kellett a betegről, aki műtétjére várva halt meg

Egészségügy
2018 október 05., 10:19
comments 351

Egyre cifrább botrány bontakozik ki a szívműtétre váró beteg halála, és a Kardiológiai Intézetből kirúgott szívsebész specialista, Székely László ügye nyomán.

A Népszava tegnap írt arról, hogy a kirúgott orvos egyik 55 éves betege műtétre várva halt meg. A cikk szerint a férfinak már megrendelték a speciális érimplantátumot, de mire a szükséges papírok megérkeztek a szívsebész Székely László elbocsátása már zajlott.

A Kardiológiai Intézet a cikkre válaszul kiadott egy elég zavaros cáfolatot. Ebben azt írják, hogy nem náluk halt meg a beteg (azt egyébként senki sem állította, hogy ez történt volna), illetve hogy 

„A beteg nem szerepel sem az intézet hivatalos listáján, sem egyéb nyilvántartásában. (...) A betegről emiatt a GOKI-nak nem volt és nem is lehetett tudomása.”

Ehhez képest a Népszava ma nyilvánosságra hozott egy belső levelet, amiből éppen hogy az olvasható ki: a Kardiológiai Intézetnek tudnia kellett a műtétre váró férfiról.

A dokumentumban egy szívsebész szakorvos tájékoztatja a szívsebészeti osztály megbízott vezetőjét, hogy van három beteg, akiket elő kellene jegyezni műtétre, közülük kettőnek már le is gyártották a beavatkozáshoz szükséges speciális érprotézist.

„A fenti betegek napi szinten érdeklődnek a műtétjük időpontjával kapcsolatban.”

Ezt írja a megbízott osztályvezetőnek szeptember végén a szakorvos. A levélben külön szerepel, hogy az egyik beteget még júniusban jegyezték elő „1 hónapos határidővel sürgető műtétre”, és a beavatkozás csak az érprotézis legyártása miatt húzódott.

A beteg halála miatt az ellenzéki pártok Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter felelősségét emlegetik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.