Elvették a járdát a gyalogosoktól, hogy az Erzsébet téri mélygarázs bejáratánál (!) is parkolhasson még négy autó

Budapest
2018 október 05., 15:51
comments 157

Az I bike Budapest mutatta be azt a fantasztikus újítást, amit az Erzsébet téren húztak meg, a Bazilikához vezető zebránál. Itt eleve elég nagy a gyalogosforgalom, ráadásul ott van a kétirányú bicikliút is. Itt, a Fröccsterasz mellett sikerült leszűkíteni a járdát 15 centire azzal, hogy felfestettek négy darab parkolóhelyet a gyalogosútvonalra. Nem akárhová, közvetlenül egy mélygarázs bejárata mellett.

link Forrás

Ahogy az I bike Budapest írja, a 4 darab helyre csak a mélygarázs bejáratán keresztül, a kerékpárútra felkanyarodva, a gyalogosok és kerékpározók közé hajtva lehet becentizgetni a kocsikat.

link Forrás

Eddig is használták már ezt a helyet parkolásra, szabálytalanul és balesetveszélyt okozva. Ezt sikerült most legalizálni, de az I bike Budapest szerint jogszabályt sértve. Egy 1984-es rendelet ugyanis azt írja elő, hogy hasonló helyzetben „a gyalogos forgalom számára a járda szélességének legalább a felét, de legkevesebb 1,5 méter széles járdafelületet kell biztosítani."

link Forrás

Az I bike csak találgatni tud, hogy ki tervezte meg, hagyta jóvá és alakította ki, az állam, a Budapest Közút vagy az V. kerület, hogy a mélygarázsba se kelljen beállni.

link Forrás

A poszt így zárul: „Hihetetlen, hogy miközben a tömeg rég kinőtte az Erzsébet teret, mikor több hely kéne az egyre nagyobb belvárosi gyalogos és kerékpáros forgalomnak, miközben a gyalog-kerékpárutat nem a járdára visszafesteni, hanem az úton vezetett irányhelyes kerékpársávokra cserélni kellett volna, 4 darab, mélygarázs bejárata mellé épített parkolóért inkább visszafelé haladunk az időben. Kinek jó ez? Mert a városnak nem, az biztos”. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.