Lázár János lett a nemzet TSZ-elnöke

Miután Orbán Viktor egy kormányhatározattal Lázár Jánost nevezte ki a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztossá, a visszavonul politikus pénteket meglátogatta a birtokot. Most az MTI tudósításának köszönhetően mindenki átélheti, milyen volt a hangulat a kormánybiztos érkezése után.

Lázár a ménesbirtok igazgatósági és felügyelőbizottsági ülése után azt mondta: a kormány elvárása, hogy öt éven belül Magyarország legjobb, tíz éven belül pedig Európa egyik legkiválóbb agrárcégévé váljon a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt..

Majd beszélt arról is, hogy a 8500 hektár szántón és 1500 hektár erdőn gazdálkodó cég Magyarország tíz legnagyobb agrárgazdasága közé tartozik. A mintegy ötszáz alkalmazottat foglalkoztató cég Békés megye egyik legnagyobb vállalkozása, foglalkoztatója és adófizetője. 

A cégnek mintagazdasággá kell válnia, bizonyítva, hogy az állam lehet jó gazdája a rábízott vagyonnak. 

Az ökológiai egyensúly megtartására mellett úgy kell gazdálkodnia, hogy megélhetést biztosít az itt dolgozóknak és családtagjaiknak, és képes segíteni Mezőhegyes működését. Lázár János úgy fogalmazott, el kell érni, hogy rangot jelentsen Mezőhegyesen dolgozni. Ezért a munkavállalók az agráriumban jellemző béreknél többet kereshetnek, de többet is kell dolgozniuk, több felelősséget vállalva. 

Közölte, arra kérte a szakszervezeti vezetőket, tegyenek javaslatot új bérezési struktúrára, amelyben a premizálásnak is fontos szerepe lesz. Hozzátette: szeretné elérni, hogy az eredményben érdekelt legyen minden munkavállaló.

A kormánybiztos a legkomolyabb kihívásnak a képzett munkaerő utánpótlását tartja, ezért óriási hangsúlyt kell helyezni szerinte a mezőgazdasági képzésre. A cég a helyi mezőgazdasági szakgimnázium fönntartója, és ösztöndíjat is alapított, a jó tanulókat akár havonta 30-35 ezer forinttal támogatja.

A cég számláján 14,6 milliárd forint van, ez lehetővé tette több nagyberuházás elindítását is. Ipartelep épül a megtermelt búza, kukorica és szója tárolására, szárítására. Korszerű, 1200 állat gondozására alkalmas tehenészeti telepet alakítanak ki, folyamatban van egy 1,6 milliárd forintos összköltségű gépbeszerzés, és az új gépállomás építése - mondta Lázár János, hangsúlyozva, csak olyan fejlesztésekbe kezdenek bele, melyek megtérülnek az adófizetők számára.

Mezőhegyesen valósulhat meg az elmúlt időszak legnagyobb öntözésfejlesztési programja. Az egy időpontban öntözhető terület nagyságát a jelenlegi 2500 hektárról 5000 ezerre növelnék, ehhez 20 milliárd forintos beruházásra van szükség. A fejlesztés tervezése 550 millió forintból elindult - közölte a politikus.

Lázár János kifejtette, a cég nyitott gazdaságként fog működni, amely minden magyar gazda számára megmutatja, hogyan kell modern körülmények között, a természeti kihívásoknak megfelelve, a versenyben helytállva gazdálkodni.

Lázár nyáron egy testületi ülésen arról beszélt, hogy Mezőhegyes már az első évben nyereséges lehet: 

„Mindenki azt mondta, hogy egy állami gazdaságban nem lehet profitot elérni. Már az első év nyereséges lesz Mezőhegyesen, jegyzem meg. Tehát abban a pillanatban, amikor nincs szétlopva, abban a pillanatban akkor az egy profitot termelő vállalkozás.”