A világhírű fizikus elárverezte a Nobel-díját, hogy fizetni tudja a kezeléseket

Fotó: Amy Sussman/Getty Images/AFP

96 éves korában, szerdán elhunyt Leon Lederman, a szubatomi részecskék úttörő kutatója, aki 1988-ban Nobel-díjat is kapott. Mint az Independent most felidézi, a díjhoz járó híres arany medál nem szerepel a hagyatékában, azt ugyanis 2015-ben eladta.

Ez volt a második eset, hogy élő díjazott elárverezte a Nobel-medálját,

és összesen a 10. aukcióra kerülő díj. Nem csoda, hogy volt olyan vevő, aki 765.000 dollárt fizetett érte, ami már távolról közelíti az 1 millió dollárt, amely a díjjal jár. Az első díjazott, aki ezt a megoldást választotta, a DNS-kutató James Watson volt egy évvel korábban. Az ő érméjét Aliser Usmanov orosz oligarcha vette meg 4,1 millió dollárért, hogy aztán egy gáláns gesztussal visszaadja neki

A pénzt az Independent szerint Lederman dementiájának költséges kezelésére fordították. A fizikus felesége, Ellen Lederman annak idején azt is hozzátette, hogy a férje már eleget élvezte a medál nyújtotta örömöket, amelyeket most szívesen megosztana másokkal.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.