A világhírű fizikus elárverezte a Nobel-díját, hogy fizetni tudja a kezeléseket

2018 október 6., szombat 14:55
160
Fotó: Amy Sussman/Getty Images/AFP

96 éves korában, szerdán elhunyt Leon Lederman, a szubatomi részecskék úttörő kutatója, aki 1988-ban Nobel-díjat is kapott. Mint az Independent most felidézi, a díjhoz járó híres arany medál nem szerepel a hagyatékában, azt ugyanis 2015-ben eladta.

Ez volt a második eset, hogy élő díjazott elárverezte a Nobel-medálját,

és összesen a 10. aukcióra kerülő díj. Nem csoda, hogy volt olyan vevő, aki 765.000 dollárt fizetett érte, ami már távolról közelíti az 1 millió dollárt, amely a díjjal jár. Az első díjazott, aki ezt a megoldást választotta, a DNS-kutató James Watson volt egy évvel korábban. Az ő érméjét Aliser Usmanov orosz oligarcha vette meg 4,1 millió dollárért, hogy aztán egy gáláns gesztussal visszaadja neki

A pénzt az Independent szerint Lederman dementiájának költséges kezelésére fordították. A fizikus felesége, Ellen Lederman annak idején azt is hozzátette, hogy a férje már eleget élvezte a medál nyújtotta örömöket, amelyeket most szívesen megosztana másokkal.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt