Alig 5 százalék ment szavazni, nem érdekli a románokat a házasságról szóló népszavazás

külföld
2018 október 07., 03:20
comments 106

Borzasztó alacsony részvételi adatokról számolt be szombat este a bukaresti központi választási bizottság: a névjegyzékben szereplők alig 5,72 százaléka járult az urnákhoz Romániában a kétnapos népszavazás első napján. Az ország közel 19 millió szavazópolgára arról dönthet, hogy bekerüljön-e az alkotmányba, hogy a család a férfi és nő házasságán alapul.

A legalacsonyabb részvételi adatokat a magyar többségű megyék produkálták szombaton:

  • Hargita megyében a jogosultak 2,22,
  • Kovászna megyében a jogosultak 2,31 százaléka adta le voksát.

A legnagyobb szavazókedv Bihar megyében volt a névjegyzékben szereplők 8,67 százaléka járult az urnákhoz.

Ha vasárnap estig a részvétel túllép a 30 százalékos érvényességi küszöböt, valószínűleg eredményes is lesz a népszavazás: senki sem buzdított a nemre szavazásra, az ellenzők a távolmaradást választották. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.