Kína letartóztatta az Interpol főnökét, és egy hete nem tudni róla semmit

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Szeptember 29-én Meng Hongwei (Meng Hung-vej) Franciaországból elindult Kínába, és azóta nem hallott róla senki semmit. Meng az Interpol vezetője, aki a kínai kormánynak is tagja.

Tekintve, hogy Kína egyelőre csak annyit erősített meg most vasárnap, hogy valóban letartóztatták Menget, csak találgatni lehet, miért csukták le a Nemzetközi Rendőrségi vezetőjét.

Meng feleségét és gyermekeit a francia hatóságok védelmükbe vették. Az asszony a South China Daily Morning Postnak azt nyilatkozta, utoljára férjétől egy SMS-t kapott, amelyben egy emotikon volt csupán "veszélyben vagyok" jelentéssel. Utána már nem kapott üzenetet, szerinte férje élete veszélyben van.

Meng ugyanis interpolos tisztsége mellett kínai kormánytag is, a belbiztonsági minisztérium helyettes minisztere, de idén tavasszal már nem kapott helyett a Kínai Kommunista Párt belbiztonsági bizottságában. Ez annak a jele lehet, hogy a Kommunista Pártban elfogyott körülötte a levegő.

A Post által megszólaltatott Kína-szakértő szerint a furcsa eset csak arra mutat rá, a kínai vezetés számára fontosabb a Párt, mint Kína külföldi megítélése: így előfordulhat, hogy a nemzetközi szerepvállalás, egyezmények dacára a párt ügye fontosabb volt.

Steve Tsang szerint ez az eset rendkívül sokat ronthat Kína nemzetközi megítéléseben, hiszen ha a Párt ügyei mindent felülírhatnak, kérdés, hogy kínai tisztviselő vállalhat-e a jövőben olyan feladatokat, mint például az Interpol vezetése. (SMChP)