Észak-Korea kész nemzetközi ellenőröket beengedni az országba

Kim Dzsongun észak-koreai vezető kész nemzetközi ellenőröket beengedni Észak-Korea nukleáris és rakétakísérleti telepeire - mondta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Szöulban hétfőn, miután előző napon Phenjanban folytatott tárgyalásokat Kim Dzsongunnal. 

Az ellenőrzés ügye az egyik legfőbb megoldandó kérdés a phenjani rezsim korábbi atomleszerelési ígéreteivel kapcsolatban, melyekből eddig nagyon kevés valósult meg. 

Fotó: KCNA VIA KNS/AFP

Pompeo azt mondta, hogy a nemzetközi ellenőrök felkeresnek egy rakétakísérleti telepet, illetve Punggje-riben lévő atomkísérleti telepet is, amelyet május végén, külföldi újságírók jelenlétében szereltek le.

"Ennek a megvalósítása még sok logisztikai feladat végrehajtását igényli a jövőben" - mondta riportereknek Pompeo.

Közben Heather Nauert, az Egyesült Államok külügyi szóvivője is megerősítette közleményben, hogy a phenjani tárgyalásokon Kim Dzsongun meghívta a nemzetközi ellenőröket Punggje-ribe, hogy meggyőződjenek arról, a telepet valóban visszafordíthatatlanul leszerelték. 

Pompeo vasárnap az észak-koreai fővárosban két órán át tárgyalt Kim Dzsong Unnal, majd Szöulba utazott, ahol beszámolt a phenjani találkozó eredményeiről Mun Dzse In dél-koreai elnöknek és Kang Kjung Va külügyminiszternek. Mielőtt Pompeo hétfőn útnak indult Szöulból Pekingbe, azt mondta Kim és Donald Trump amerikai elnök tervbe vett második csúcstalálkozójával kapcsolatban, hogy nagyon közel járnak ahhoz, hogy megállapodjanak a találkozó részleteiről. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.