Gorillajelmezben foglalják össze, miért jobb élmény néha ma az állatkertben szülni, mint egy magyar kórházban

Egészségügy
2018 október 08., 09:09
comments 70

A Másállapotot a szülészetben mozgalom tett közzé egy videót Facebookon, amiben arra hívják fel a figyelmet, hogy a budapesti állatkert sajtóközleményei szerint gyakran a rácsok mögött kölyköket világra hozó állatok is jobb ellátásban részesülnek, mint sok magyar nő, aki hazai kórházban szüli meg gyermekét. 

link Forrás

Az interneten szerveződő, érintett anyákból és szakemberekből álló mozgalom évek óta küzd azért, hogy megváltozzanak a kórházakban azok a körülmények, amiért sok magyar nő katartikus élmény helyett traumaként éli meg a szülést. Az oldalon található bejegyzéseket böngészve hamar kiderül, hogy akadnak ugyan pozitív példák is az országban, de sokaknak viszont kifejezetten szörnyű élményként maradt meg a szülés, éppen a velük szemben tanúsított bánásmód és eljárások miatt. 

A mostani videóban egy konkrét jelenséggel foglalkoztak: hogy milyen gyakran szakítják el rögtön a szülés után az újszülöttet az anyától, sokszor úgy, hogy ezt orvosilag amúgy semmi nem indokolja. Az állatkert közleményeit, melyek mind azt hangsúlyozták, hogy a szülés után az állat és kicsinye együtt pihenhetett zavartalanul, vetették össze a hozzájuk érkező beszámolókkal, melyekben nők meséltek arról, mi történt velük szülés után. Akadt, aki például arról beszélt, hogy császár után 15 órával kapta csak meg a kislányát, és semmit nem tudott róla a köztes időben, míg más arról számolt be, hogy az ikreit csak 13 órával a születésük után látta viszont először. 

Hasonló beszámolók bőven akadnak még a mozgalom honlapján, amely tüntetést is szervez október 13-ára, a budapesti Nyugati térre, ahol többek között azért tiltakoznak, hogy a kórházakban ne végezzenek többé tájékoztatás és beleegyezés nélkül beavatkozásokat a szülő nőkön, teremtsék meg a méltó szülés feltételeit, és hogy ne idejétmúlt szokások határozzák meg az ellátást a korszerű és bizonyítékokon alapuló irányelvek helyett. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.