Nem dőlt el a brazil elnökválasztás

Jair Bolsonaro, miután leadta szavazatát. Akkor azt ígérte, hogy október 28-án mindenki strandolhat. De mert nem sikerült már az első fordulóban 50 százalékot szereznie, aznap újra szavazniuk kell majd a braziloknak.Fotó: FERNANDO SOUZA/AFP

Jair Bolsano fölényesen nyerte a brazil elnökválasztás első fordulóját, de nem sikerült megszereznie a szavazatok több mint felét, így csak a második fordulóban dőlhet el a brazil elnökválasztás. És ugyan Bolsano az első fordulóban 46 százalékot szerzett, több mint másfélszer annyit, mint 29 százalékos eredménnyel a második fordulóba jutó baloldali riválisa, Fernando Haddad, a közvélemény-kutatások szerint az október 28-i második fordulóban nagyon szoros eredmény várható.

Az eredmény így némi csalódást jelent a szélsőjobboldali Bolsanónak, aki arra számított, hogy már az első fordulóban megszerzi a szükséges többséget. "Október 28-án mind strandolhatunk" - mondta híveinek, miután ő maga is leadta szavazatát. Az eredmények összesítése után pedig arról beszélt, hogy ha nem lettek volna "problémák" az elektromos szavazórendszerrel, akkor már az első fordulóban nyert volna. "Biztos vagyok benne, hogy ha ez nem történik meg, akkor már ma tudnánk a köztársasági elnök nevét" - mondta, de azt nem fejtette ki, hogy mi az az "ez", és milyen "problémák" voltak szerinte. A brazil választási hatóságok szerint a szavazás békésen, rendben zajlott, nagyobb problémák nélkül.

Győzelmi beszédében Bolsonaro arról beszélt, hogy két út áll Brazília előtt. "A prosperitás, a szabadság, a család útja, Isten oldalán. A másik út Venezueláé. Egy lépést se léphetünk tovább balra, nem barátkozhatunk a szocializmussal és a kommunizmussal". Munkáspárti ellenfele, Haddad arra utalt, hogy ellenfele a választások tisztaságának megkérdőjelezésével a demokráciát fenyegeti. "Egyesíteni akarom az ország demokratáit, hogy csökkentsük az egyenlőtlenséget és elérjük a társadalmi igazságot" - mondta. (Via BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.