Nem kell felelnie tetteiért a spanyol nőgyógyásznak, aki újszülöttek ezreit rabolhatta el

külföld
2018 október 08., 12:04
comments 129

Felmentette a bíróság Eduardo Velát, a spanyol nőgyógyászt, akit azzal vádoltak, hogy több mint 50 évvel ezelőtt azt hazudta egy nőnek, hogy újszülöttje meghalt, aztán a bébit örökbe adta egy gyermektelen házaspárnak. A férfit csak egy eset miatt sikerült bíróság elé állítani, de feltehetően több ezer gyerek tragédiájáért felelős. Ebben az egy esetben, melyben sikerült vádat emelni ellene, a bíróság bizonyítottnak találta a vádat, de arra hivatkozva, hogy túl sok idő telt el azóta, felmentették a most 85 éves orvost.

Eduardo Vela még a júniusi meghallgatás előtt
photo_camera Eduardo Vela még a júniusi meghallgatás előtt Fotó: OSCAR DEL POZO/AFP

Velát júniusban hallgatta meg először a bíróság, akkor sokan azt remélték, Inés Madrigal ügye áttörést hozhat a gyerekrabló hálózat tevékenységének leleplezésében és az orvos felelősségre vonásában. Akkor a férfi - aki kerekesszékben érkezett, és akit tüntetők vártak a bíróságnál - azt állította, nem emlékszik semmire.
Madrigal abban a kórházban született 1969-ben, ahol Vela évtizedeken át volt igazgató. Az orvos azt mondta az édesanyjának, hogy kisbabája nem sokkal a születés után meghalt. A kórházban ez akkoriban gyakorlat volt, az újszülötteket Spanyolországba és Dél-Amerikába adták örökbe. Erről korábban itt írtunk részletesebben. Madrigallal is ez történt, de neki már 18 éves korában elárulta a nevelőanyja, hogy mi történt vele, és támogatta abban, hogy megtalálja vér szerinti anyját.

Eduardo Vela az egyetlen, aki a Franco diktatúrája idején elkövetett gyerekrablások miatt bíróság elé állt. Az egészen a negyvenes évektől zajló gyakorlat célja az volt, hogy a politikailag nem megbízható állampolgárok újszülöttjeit a rendszerhez hű szülőkhöz kerüljenek, de idővel egyszerű emberkereskedéssé vált, és rendesen adták-vették a gyerekeket egészen 1983-ig, azaz még közel egy évtizeddel Franco rendszerének bukása után is. Hogy ilyen sokáig szabadon működhetett a bűnszervezet, elsősorban annak köszönhető, hogy egyházi személyek irányították. Vela nem az első, akit megvádoltak, 2013-ban már bíróság elé kellett volna állnia egy madridi apácának, María Gómez Valbuenának, ő azonban meghalt még a felelősségrevonás előtt. A vádakat egyébként végig tagadta.

Inés Madrigal érkezik a tárgyalásra
photo_camera Inés Madrigal érkezik a tárgyalásra Fotó: Manu Fernandez/AP

A hétfői tárgyaláson a bíróság minden vádpontban bűnösnek találta Velát, a gyerekkereskedelem mellett illegális fogvatartás és a születési dokumentumok meghamisítása ügyében is. Az ügyészség 11 év szabadságvesztést javasolt, valamint hogy a férfi fizessen 150 ezer eurós kártérítést Madrigalnak. A bíróság azonban úgy döntött, túl sok idő telt el, a most 49 éves nő már felnőtt volt, amikor 2012-ben lépéseket tett az ügyben, így az orvost felmentették. A tárgyaláson Vela nem vett részt személyesen, de Madrigal nem sokkal a 11 órás kezdés előtt megjelent. A nő a kártérítésre nem tartott igényt, az El País szerint mondta, 

nem érdekli sem a pénz, sem az, hogy az orvost rácsok mögött lássa, csak azt szerette volna elérni a perrel, hogy a többi áldozat ügyét is meg lehessen nyitni. 

A bíróság a hétfői tárgyaláson minden vádat bizonyítottnak talált, de börtönbe csak akkor küldhették volna Velát, ha Madrigal még 18 éves kora előtt tesz feljelentést. A bíróság ilyen esetekben a legsúlyosabb vád elévülési idejét veszi figyelembe, ami jelen esetben az illegális fogvatartás volt, de így sem volt jogi lehetőség arra, hogy elítéljék a férfit.  Ami az elrabolt gyerekekre nézve még szomorúbb, hogy a bíróság elutasította az ügyész azon kérelmét is, hogy tegyen vallomást Vela felesége, akitől azt remélték, bíróság előtt talán elárulja Madrigal valódi személyazonosságát. A kérelmet arra hivatkozva utasították el, hogy nem találták bizonyítottnak, hogy a nő ezt valóban tudja is.

Madrigal a gyerekrablásokkal és annak áldozataival foglalkozó szervezetnél, az SOS Bebes Robadosnál dolgozik, és a mai napig nem tudja, ki az édesanyja. A júniusi tárgyalás előtt azt mondta, nincsenek illúziói, nem hiszi, hogy az orvos segít majd abban, hogy megtalálja, de abban reménykedik, hogy ha elmarasztaló ítéletet hoz a bíróság, az áldozatok talán hozzájutnak olyan dokumentumokhoz, melyek segíthetnek a családok egyesítésében. Az, hogy Velát bűnösnek találták, valószínűleg tényleg megnyit olyan kapukat, melyek eddig az egymást kereső szülők és gyerekeik előtt zárva voltak. Madrigal korábban azt mondta, 

„Fontos, hogy többé senki sem vonhassa kétségbe azoknak a szülőknek a szavát, akiket azzal vádoltak, csak nem tudják túltenni magukat a gyerekük halálán”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.