Paul Romer és William Nordhaus kapta a közgazdasági Nobel-emlékdíjat.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Hétfő délelőtt jelentette be a svéd királyi akadémia bizottsága, hogy két amerikai közgazdász, William Nordhaus és Paul Romer kapja idén a közgazdaságtani Nobel-emlékdíjat. 

Mint a bizottság felvezetésében elhangzott, idén a klímával, gazdasági növekedéssel és innovációval összefüggésben született munkákért osztották ki a díjakat. 

Paul RomerFotó: YORICK JANSENS/BELGA/AFP

Paul Romer az elmúlt évtizedek egyik legismertebb gazdasági gondolkodója, 2018 elejéig a Világbank vezető közgazdásza volt, és a fenntartható növekedés modelljének ismert kutatója. 

William Nordhaus a Yale professzora, és mellette a klímaváltozással kapcsolatos gazdasági számítások és modellezések egyik legismertebb szerzője. 

A bizottság értékelése szerint mindketten makroökonómiai eszközökkel közelítettel a világ legnagyobb problémáihoz, és munkájukkal hozzájárultak e problémák jobb megértéséhez. 

Ezt a díjat a Svéd Nemzeti Bank alapította fennállásának 300. évfordulója alkalmából, 1968-ban, először 1969-ben ítélték oda. Célja a közgazdasági tudományok terén elért eredmények elismerése volt, és ezt a Nobel-díjak kiegészítéseként kívánták elérni. A Nobel Alapítvány végül támogatta a kezdeményezést, bár a döntés jogosságát sokan vitatták. A díjjal a szakmai presztízs mellett nagyjából egymillió dollárnyi svéd korona is jár, amit két győztes esetén kettéosztanak. 

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 4,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.