Paul Romer és William Nordhaus kapta a közgazdasági Nobel-emlékdíjat.

2018 október 8., hétfő 9:59
62

Hétfő délelőtt jelentette be a svéd királyi akadémia bizottsága, hogy két amerikai közgazdász, William Nordhaus és Paul Romer kapja idén a közgazdaságtani Nobel-emlékdíjat. 

Mint a bizottság felvezetésében elhangzott, idén a klímával, gazdasági növekedéssel és innovációval összefüggésben született munkákért osztották ki a díjakat. 

Paul Romer Fotó: YORICK JANSENS/BELGA/AFP

Paul Romer az elmúlt évtizedek egyik legismertebb gazdasági gondolkodója, 2018 elejéig a Világbank vezető közgazdásza volt, és a fenntartható növekedés modelljének ismert kutatója. 

William Nordhaus a Yale professzora, és mellette a klímaváltozással kapcsolatos gazdasági számítások és modellezések egyik legismertebb szerzője. 

A bizottság értékelése szerint mindketten makroökonómiai eszközökkel közelítettel a világ legnagyobb problémáihoz, és munkájukkal hozzájárultak e problémák jobb megértéséhez. 

Ezt a díjat a Svéd Nemzeti Bank alapította fennállásának 300. évfordulója alkalmából, 1968-ban, először 1969-ben ítélték oda. Célja a közgazdasági tudományok terén elért eredmények elismerése volt, és ezt a Nobel-díjak kiegészítéseként kívánták elérni. A Nobel Alapítvány végül támogatta a kezdeményezést, bár a döntés jogosságát sokan vitatták. A díjjal a szakmai presztízs mellett nagyjából egymillió dollárnyi svéd korona is jár, amit két győztes esetén kettéosztanak. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt