Paul Romer és William Nordhaus kapta a közgazdasági Nobel-emlékdíjat.

Hétfő délelőtt jelentette be a svéd királyi akadémia bizottsága, hogy két amerikai közgazdász, William Nordhaus és Paul Romer kapja idén a közgazdaságtani Nobel-emlékdíjat. 

Mint a bizottság felvezetésében elhangzott, idén a klímával, gazdasági növekedéssel és innovációval összefüggésben született munkákért osztották ki a díjakat. 

Paul RomerFotó: YORICK JANSENS/BELGA/AFP

Paul Romer az elmúlt évtizedek egyik legismertebb gazdasági gondolkodója, 2018 elejéig a Világbank vezető közgazdásza volt, és a fenntartható növekedés modelljének ismert kutatója. 

William Nordhaus a Yale professzora, és mellette a klímaváltozással kapcsolatos gazdasági számítások és modellezések egyik legismertebb szerzője. 

A bizottság értékelése szerint mindketten makroökonómiai eszközökkel közelítettel a világ legnagyobb problémáihoz, és munkájukkal hozzájárultak e problémák jobb megértéséhez. 

Ezt a díjat a Svéd Nemzeti Bank alapította fennállásának 300. évfordulója alkalmából, 1968-ban, először 1969-ben ítélték oda. Célja a közgazdasági tudományok terén elért eredmények elismerése volt, és ezt a Nobel-díjak kiegészítéseként kívánták elérni. A Nobel Alapítvány végül támogatta a kezdeményezést, bár a döntés jogosságát sokan vitatták. A díjjal a szakmai presztízs mellett nagyjából egymillió dollárnyi svéd korona is jár, amit két győztes esetén kettéosztanak. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.