Vizsgálat nélkül utasította el a Sargentini-jelentést megszavazók elleni feljelentést az ügyészség

politika
2018 október 08., 08:52
Molnár Csaba (j) és Niedermüller Péter (b), a DK EP-képviselői Gyurcsány Ferenncel a Pilvax kávéház előtt 2016. március 15-én.
photo_camera Molnár Csaba (j) és Niedermüller Péter (b), a DK EP-képviselői Gyurcsány Ferenncel a Pilvax kávéház előtt 2016. március 15-én. Fotó: Marjai János

Bűncselekmény hiányában utasította el a DK két EP-képviselőjének hazaárulás miatti önfeljelentését a Központi Nyomozó Főügyészség. Molnár Csaba és Niedermüller Péter azután jelentette fel önmagát hazaárulásért, hogy szeptember 12-én megszavazták a Sargentini-jelentést az Európai Parlamentben.

A két képviselő különböző politikai közszereplők nyilatkozatai alapján jutott arra, hogy ezzel lényegében hazaárulást követtek el, ezért kezdeményezték, hogy eljárás induljon ellenük.

Az ügyészség viszont arra jutott, hogy "a feljelentők által megjelölt bűncselekmény objektív büntethetőségi akadály, jogszabály engedélye folytán nem állapítható meg", vagyis a hatályos magyar jogszabályok szerint európai parlamenti képviselő "nem vonható felelősségre leadott szavazata alapján". Ez, mint közleményükben írták, "Magyarországon, sőt az Európai Unióban és a világ legtöbb országában közismert tény".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.