A Kardiológiai Intézet vizsgálata szerint a kirúgott szívsebész felelős a betege haláláért

Egészségügy
2018 október 09., 13:59
comments 158

Két vizsgálatot is folytatott a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Székely László szívsebész tevékenységével kapcsolatban, akit korábban - sokak szerint mondvacsinált indokkal - azonnali hatállyal elbocsátottak. Székely egyik betege, egy 55 éves férfi azóta meghalt. Kezdetben az terjedt a sajtóban, hogy a férfi azért halt meg, mert Székely nélkül nem műtötték meg. Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet vezetője (akinek e poszton pont Székely volt korábban a kihívója) szerint azonban a beteg nem szerepelt az intézet semmilyen várólistáján, sőt, Székely miatt halt meg.

Andréka szerint a férfiről csak egy július végi ambuláns lap van az intézet nyilvántartásában, akkor viszont egy olyan CT-felvételt vitt be Székelynek, ami alapján azonnal meg kellett volna műteni. Ehelyett Székely informálisan és illegálisan legyártatott egy protézist, ami a beteg haláláig, 66 nap után sem érkezett meg. Andréka szerint Székely rosszul mérte fel a beteg állapotát és a választandó műtéttechnikát, hatalmas szakmai hibát követett el, ami a beteg halálhoz vezetett.

Az ügyben a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben két vizsgálat is folyt, az egyiket az országos tisztifőorvos, a másikat egy orvoscsoport végezte, és a 24.hu szerint ezek is Székely felelősségét állapították meg.

A jelentések szerint a betegnél a nyolcvanak években végeztek aortaműtétet, és 30 éven át tünetmentes volt, csak júliusban jelentkezett vizsgálatra Székelynél. A CT egy 11 centis értágulatot mutatott ki, ez pedig életveszélyes, és minél hamarabb műteni kellene. A vizsgálat szerint a Kardiológiai Intézet nem felelős az esetért. (hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.