A Fidesz törvényt módosít, így Mocsai Lajosnak 65 évesen sem kell lemondania a rektori címről

Felkerült a kormány honlapjára (pdf) a felsőoktatási törvényt több ponton módosító csomag, amit csak ma lehet véleményezni – vette észre a hvg.hu.

Több módosítás is szerepel ebben, az egyikkel az Emberi Erőforrások Minisztériuma lazítana a rektori kinevezés szabályain. A hatályos törvény alapján a „magasabb vezetői és a vezetői megbízás a hatvanötödik életév betöltéséig szólhat”, de ezt most így változtatják meg:

„Ha a rektori pályázat kiírása napján a pályázó még nem töltötte be a hatvanötödik életévét, de azt a pályázati időszak vagy a megbízás pályázatban kiírt időtartama alatt betölti, akkor legfeljebb három évre megbízható.”

Az indoklás szerint azért enyhítik a szabályt, mert „a nagy tapasztalattal bíró rektoroknál” indokolt lehetőséget adni arra, hogy a hosszú távú programokat, az intézményfejlesztést végigvigye. (Az oktatói munkakörnél nincs változás, ott marad a 70 év marad a felső korhatár.)

Mocsai Lajos a londoni olimpián a bronzéremért folyó Magyarország-Horvátország férfi kézilabdameccsen 2012. augusztus 12-én.Fotó: Javier Soriano/AFP

Érdekes, hogy a Testnevelési Egyetemet vezető egykori kézilabdaedző, Mocsai Lajos éppen márciusban lesz 65 éves, vagyis a módosításnak köszönhetően nem kell majd távoznia. Ahogy arra a hvg.hu emlékeztet, Mocsai eleve a Fidesznek köszönheti a tudományos karrierét:

  • létrehozták a Testnevelési Egyetemet,
  • törvénymódosítással mondták ki, hogy az olimpiai érem doktori címmel egyenértékű,
  • így Áder János kinevezhette rektorrá,
  • díszdoktorrá avatta a Debreceni Egyetem,
  • majd Áder egyetemi tanárrá nevezte ki.

(hvg.hu)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.