A Fidesz törvényt módosít, így Mocsai Lajosnak 65 évesen sem kell lemondania a rektori címről

2018 október 9., kedd 16:49
233

Felkerült a kormány honlapjára (pdf) a felsőoktatási törvényt több ponton módosító csomag, amit csak ma lehet véleményezni – vette észre a hvg.hu.

Több módosítás is szerepel ebben, az egyikkel az Emberi Erőforrások Minisztériuma lazítana a rektori kinevezés szabályain. A hatályos törvény alapján a „magasabb vezetői és a vezetői megbízás a hatvanötödik életév betöltéséig szólhat”, de ezt most így változtatják meg:

„Ha a rektori pályázat kiírása napján a pályázó még nem töltötte be a hatvanötödik életévét, de azt a pályázati időszak vagy a megbízás pályázatban kiírt időtartama alatt betölti, akkor legfeljebb három évre megbízható.”

Az indoklás szerint azért enyhítik a szabályt, mert „a nagy tapasztalattal bíró rektoroknál” indokolt lehetőséget adni arra, hogy a hosszú távú programokat, az intézményfejlesztést végigvigye. (Az oktatói munkakörnél nincs változás, ott marad a 70 év marad a felső korhatár.)

Mocsai Lajos a londoni olimpián a bronzéremért folyó Magyarország-Horvátország férfi kézilabdameccsen 2012. augusztus 12-én. Fotó: Javier Soriano/AFP

Érdekes, hogy a Testnevelési Egyetemet vezető egykori kézilabdaedző, Mocsai Lajos éppen márciusban lesz 65 éves, vagyis a módosításnak köszönhetően nem kell majd távoznia. Ahogy arra a hvg.hu emlékeztet, Mocsai eleve a Fidesznek köszönheti a tudományos karrierét:

  • létrehozták a Testnevelési Egyetemet,
  • törvénymódosítással mondták ki, hogy az olimpiai érem doktori címmel egyenértékű,
  • így Áder János kinevezhette rektorrá,
  • díszdoktorrá avatta a Debreceni Egyetem,
  • majd Áder egyetemi tanárrá nevezte ki.

(hvg.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt