A Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálatot folytat a GOKI-ban a súlyos szívbeteg halála miatt

2018 október 9., kedd 16:13
60

Hivatalból vizsgálatot indított a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben (GOKI).

Az NNK közleménye szerint az elmúlt napokban több sajtóhír jelent meg egy súlyos szívbeteg halála kapcsán. Mint írják, az ügyben érintett intézményektől, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórháztól és a GOKI-tól az NNK bekérte az érintettel összefüggésbe hozható teljes körű egészségügyi dokumentációt a tényállás tisztázása érdekében, emellett a hatóság szakfelügyelő főorvosok közreműködését kérte.

A GOKI helyszíni vizsgálatok és dokumentáció vizsgálata alapján megállapítást nyert, hogy a helyi eljárásrendek, belső szabályozók rendelkezésre állnak, de a beteg ellátása nem azoknak megfelelően történt, azok dokumentálása nem történt meg, a szívsebészeti konzíliumról nincs dokumentáció, a beteg nem került várólistára – írják.

A közlemény szerint az ügy jelenlegi szakaszában a rendelkezésre álló szakértői vélemények alapján megállapítható, hogy az érintett beteg dr. Székely László főorvos részéről nagyon szoros megfigyelést, sürgős kórházi felvételt, sürgősségi (24-48 órán belüli) beavatkozást igényelt, a beteget észlelés után olyan érsebészeti intézetbe kellett volna irányítani, ahol a szakmai ellátás feltételei rendelkezésre állnak.

A közlemény szerint a rendelkezésre álló adatok alapján nincs összefüggés a beteg halála és a GOKI-ban a szívsebészeti osztály vezetőjének távozása között.

Az NNK a jelenleg rendelkezésre álló szakvélemények ismeretén túl, további tisztázó kérdésekre várja a szakfelügyelők válaszát, a vizsgálat még nem zárult le.

A beteg életútjáról, illetve betegségének jellegéről és súlyosságáról, valamint állapotáról a személyiségi-, és betegjogok figyelembe vételével a nyilvánosság számára nem adható tájékoztatás – közölték.

A Kardiológiai Intézet vizsgálata szerint a kirúgott szívsebész felelős a betege haláláért. Székely László erről az Indexnek azt mondta: a vizsgálathoz gyűjtött adatok feldolgozásához semmilyen információt vagy kiegészítő véleményt nem kértek tőle, nem voltak kíváncsiak annak az angliai orvosnak a véleményére se, aki ebben az esetben nagy tapasztalatú szakértőként adott javaslatot, és aki erre a speciális műtéti technikára a beteg ellátását javasolta.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt