Az IMF szerint az USA miatt lehet veszélyesebb hely a világ

Több 444 videó?
Szeretném

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) figyelmeztetést adott ki, mely szerint az Egyesült Államok által kezdett, majd Kína által folytatott kereskedelmi háború révén fennáll a kockázata, hogy a világunk egy szegényebb és veszélyesebb hely lesz. 

Az IMF egyben csökkentette az idei, illetve jövő évi globális növekedésről szóló előjelzését. Szerintük egy teljesen kifejlett kereskedelmi háború a két ország között jelentős ütést jelenthet talpra állni igyekvő világgazdaságnak. 

Az IMF főközgazdásza, Maurice Obstfeld szerint további védővámok bevezetése a háztartásokat, az üzleteket és a gazdaság nagyobb szegletét is érintené. 

Legutóbb Kína jelentette be, hogy 60 milliárd dollár értékben újabb vámcsomagot vet ki amerikai termékekre, így többek között arra a cseppfolyós földgázra, melyet éppen azokban az amerikai államokban állítanak elő, melynek szavazóinak többsége Trumpra szavazott. Trump utána Twitteren fenyegette meg Pekinget, hogy ne próbálják meg befolyásolni a közelgő időközi választást. Mint írta, gyors és nagyszabású gazdasági megtorlás fogja követni, ha Kína az amerikai gazdákat vagy ipari dolgozókat támadja meg. 

Az IMF új előjelzése szerint a globális növekedés 2018-ban és 2019-ben is 3,7 százalékos lehet. Júliusban még 3,9 százalékosra becsülték a két értéket. Egyben jelezték, hogy a rövidtávú kilátások negatívba fordultak át. 

Nemcsak az amerikai-kínai viszály okoz problémát, de lassult az eurózóna növekedése is, és több fejlődő gazdaság is válsággal küzd. 

Előrejelzések szerint amúgy a kereskedelmi háború hatásai 2019-ben lesz majd igazán érezhető az Egyesült Államokban és Kínában is. Az USA-ban súlyosbíthatja majd a helyzetet, hogy abban az évben lép majd életbe Trump jelentős, elsősorban a gazdagoknak kedvező adócsökkentése, ami szintén kihathat a gazdaság helyzetére. (BBC)