Cukiság: Erdogan egy babával is fotózkodott a budapesti szimpátiatüntetésen

Tegnap este véletlenül szimbolikus helyen demonstrálták Erdogan iránti szeretetüket Magyarországon élő törökök: 

a Zrínyi utcában,

félúton a kormány által betámadott két tudományos intézmény, az MTA és a CEU között. Mint azt a reggeli cikkben írtam, a szimpátiatüntetés úgy öt méterre volt attól a parkolótól, ahol Gyurcsányékat nem engedték tüntetni.

Amikor tegnap este eljöttem, még csak a török külügyminiszter és a török tévé tette tiszteletét a néhány tucat fős, lelkes csoportozatban, de a török állami hírügynökség képein látom, hogy később befutott maga Erdogan is.

Fotó: Murat Kula/Anadolu Agency
Fotó: Murat Kula/Anadolu Agency
Fotó: Murat Kula/Anadolu Agency

Az elnök nevét skandáló tömegből egy kisgyerekes családot ért a legnagyobb tisztesség: Erdogan elnök megérintette és karjaiba vette gyermeküket, és az apának azt is megengedte, hogy kezet csókoljon neki. Ezt Mehmet Inceoglu, az Európai Demokratikus Törökök Uniójának magyarországi elnökének Facebook-videóján lehet megcsodálni:

A Magyarországon élő törökök nagy része egyébként ellenzéki, sőt gülenisták is vannak közöttük. A Népszavának nyilatkozó törökök azt mondták, hogy megérzik a migránsozó, muszlimellenes kormányzati kampány hatását a megítélésükben, de Inceoglu a Magyar Időknek kijelentette: „Az egész közösség nevében mondhatom, hogy a törökök jól érzik magukat Magyarországon, és büszkén hívjuk a hazánknak.”