Gyurcsányéknak megtiltották, hogy az MTA előtt tiltakozzanak, de az belefért, hogy több tucat török szimpátiatüntetést tartson Erdogan mellett

Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A fenti képen az látható, ahogy a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében Áder János és felesége, Herczegh Anita díszvacsorán látja vendégül Recep Tayyip Erdogan török elnököt és feleségét, Emine Erdogant, és mindannyiukat magával ragadja az étkezés előtti néptáncbemutató.

A Demokratikus Koalíció itt, az MTA székháza előtti parkolóban szeretett volna tiltakozni az Orbán-Erdogan találkozó ellen, de a rendőrség ezt nem engedélyezte, mivel a helyszínre „nemzetközileg védett személy érkezik”. A rendőrségi határozatból kiderül, hogy a rendőrök a Szabadság térre akarták átrakatni Gyurcsányékkal a 100 fősre tervezett rendezvényt, de a párt ezt nem fogadta el – érthető módon, hiszen ez egy teljesen másik helyszín, aminek semmilyen kapcsolata nem lett volna a tüntetés témájával.

Ezek után, mikor hazafelé sétáltam a parlamenti sajtótájékoztatóról, meglepetten vettem észre, hogy

a Gyurcsányék által kinézett parkolótól konkrétan öt méterre szimpátiatüntetés zajlik.

A kép előterében az MTA parkolója, a keskeny út túloldalán, a Nádor utca elején pedig a rendezvényFotó: urfip/444.hu

Közelebb mentem, és ott találtam 50-60 törököt, cigiző férfiakat, fejkendős asszonyokat és néhány kisgyereket, ahogy tök békésen és lelkesen, rigmusokkal és zászlólengetéssel várják az elnöküket.

A leggyakoribb skandálás egyszerűen a hőn szeretett vezér neve volt, de a nagy lelkesedésben felhangzott néhány Allahu Akbar kiáltás is – amivel persze nincs semmi baj, de a fideszes média fogyasztóinak nem biztos, hogy könnyű összeegyeztetni a kampány alatt tanult egyik vagy másik információval. 

Látható volt, hogy 

a török delegációnak nagyon fontos, hogy itt van ez a néhány tucat ember. 

Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter például kiszállt a kocsijából, és nagy kedélyesen barátkozott a tömeggel: mondott egy rövid beszédet és mindenkivel szelfizett, pedig volt nagy tülekedés. Aztán az elnöki delegációval érkező egyik török tévéstáb interjúvolta hosszan a demonstráció résztvevőit.

Fotó: urfip/444.hu
Fotó: urfip/444.hu

A török diaszpóra Erdogan szívügye, a sajtótájékoztatón az Origónak rá is kellett kérdeznie, hogyan lehetséges, hogy az elnök úr a gonosz nyugati média ellenére ilyen hihetetlenül népszerű az Európában élő törökök körében.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.