Orbán „szent életű dervisnek” nevezte Gül Babát, és kijelentette: az ő korának nagyságához kell felnőnünk

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Az utat elálló rendőrök szerint csak meghívóval lehetett bemenni Gül Baba türbéjének avatására, amely egyáltalán nem volt nyilvánosan meghirdetve, még az időpontja sem szerepelt sehol, csak az útlezárások időzítéséből lehetett következtetni rá, hogy egyáltalán igaz az értesülés, miszerint Erdogan maga adja át a szent sírt, amelyet a magyar és a török kormány pénzéből újított fel Orbán és a török elnök közös barátja, Adnan Polat alapítványa.

Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök Gül Baba felújított türbéjének felavatásán Budapesten 2018. október 9-én. Balról Adnan Polat török üzletember és Emine Erdogan, a török elnök feleségeFotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Jobb híján kénytelenek vagyunk tehát a hirado.hu tudósítására hagyatkozni. E szerint Orbán nagy tisztelettel beszélt a török hódoltság időszakáról, amelyet valamiképpen a két nemzet közös dicsőségeként állított be.

Gül Baba azon daliás korszak szülötte volt, amikor „nemzeteink nagy fiai feszültek egymásnak”, a váltakozó kimenetelű küzdelmek hősiessége nemzeteink nagyságára emlékeztet, és arra figyelmeztet, hogy ma is ehhez a nagysághoz kellene felnőnünk 

– mondta Orbán Viktor a közmédia szerint.

Gül Baba felújított türbéje Budapesten a felavatás napjánFotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A miniszterelnök beszélt a Buda cseles elfoglalásában részt vevő harcos szerzetesről is, aki a város török bevétele után közvetlenül elhunyt, és maga Szulejmán szultán kísérte el végső nyughelyére, amely azóta a térség egyik legfontosabb muszlim zarándokhelye.

„Budapestnek ezt a megkapó részét nem véletlenül hívják Rózsadombnak. A név már jó ideje Gül Babának és híres rózsáinak állít emléket. A szent életű dervis alakja ma is él a magyar nép emlékezetében, monda, operett, film is őrzi emlékét.”

Polat segít átvágni a szalagotFotó: MTVA

Orbán Viktor megköszönte Erdogan elnök támogatását a 2,5 milliárd forintos felújításhoz, és külön kiemelte a restaurátorok és kertészek munkáját.

Erdogan az MTI szerint úgy bírt fogalmazni, hogy 

„a törökök és a magyarok együttműködése Gül Baba eszmei árnyékában ver gyökeret, a türbe pedig áldást és szerencsét hoz a magyar népnek, továbbá erősíti a két nép barátságát.”

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 8,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.