Orbán „szent életű dervisnek” nevezte Gül Babát, és kijelentette: az ő korának nagyságához kell felnőnünk

Az utat elálló rendőrök szerint csak meghívóval lehetett bemenni Gül Baba türbéjének avatására, amely egyáltalán nem volt nyilvánosan meghirdetve, még az időpontja sem szerepelt sehol, csak az útlezárások időzítéséből lehetett következtetni rá, hogy egyáltalán igaz az értesülés, miszerint Erdogan maga adja át a szent sírt, amelyet a magyar és a török kormány pénzéből újított fel Orbán és a török elnök közös barátja, Adnan Polat alapítványa.

Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök Gül Baba felújított türbéjének felavatásán Budapesten 2018. október 9-én. Balról Adnan Polat török üzletember és Emine Erdogan, a török elnök feleségeFotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Jobb híján kénytelenek vagyunk tehát a hirado.hu tudósítására hagyatkozni. E szerint Orbán nagy tisztelettel beszélt a török hódoltság időszakáról, amelyet valamiképpen a két nemzet közös dicsőségeként állított be.

Gül Baba azon daliás korszak szülötte volt, amikor „nemzeteink nagy fiai feszültek egymásnak”, a váltakozó kimenetelű küzdelmek hősiessége nemzeteink nagyságára emlékeztet, és arra figyelmeztet, hogy ma is ehhez a nagysághoz kellene felnőnünk 

– mondta Orbán Viktor a közmédia szerint.

Gül Baba felújított türbéje Budapesten a felavatás napjánFotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A miniszterelnök beszélt a Buda cseles elfoglalásában részt vevő harcos szerzetesről is, aki a város török bevétele után közvetlenül elhunyt, és maga Szulejmán szultán kísérte el végső nyughelyére, amely azóta a térség egyik legfontosabb muszlim zarándokhelye.

„Budapestnek ezt a megkapó részét nem véletlenül hívják Rózsadombnak. A név már jó ideje Gül Babának és híres rózsáinak állít emléket. A szent életű dervis alakja ma is él a magyar nép emlékezetében, monda, operett, film is őrzi emlékét.”

Polat segít átvágni a szalagotFotó: MTVA

Orbán Viktor megköszönte Erdogan elnök támogatását a 2,5 milliárd forintos felújításhoz, és külön kiemelte a restaurátorok és kertészek munkáját.

Erdogan az MTI szerint úgy bírt fogalmazni, hogy 

„a törökök és a magyarok együttműködése Gül Baba eszmei árnyékában ver gyökeret, a türbe pedig áldást és szerencsét hoz a magyar népnek, továbbá erősíti a két nép barátságát.”